10 kultförklarade och nostalgiska prylar som bara 90-tals kids känner igen – nostalgitripp

Nu ska vi kika på nostalgiska prylar. Vi ska resa tillbaka till 90-talet, tiden då mobiltelefonerna var som tegelstenar, men som ändå var ”high tech”.

De som föddes på 50-talet fick uppleva den revolutionerande tekniken med färg-TV. Under 1970-talet hade färg-TV i princip fasat ut den svartvita i Sverige.

nostalgiska prylar

De som föddes på 70-talet fick uppleva hur videospelare, spelkonsoler och CD-baserad teknik slog igenom stort på 90-talet.

Samtidigt kan dagens ungdomar inte ens föreställa sig ett liv utan bredband, YouTube eller surfplattor.

Pappan som filmade sina barn när de försökte förstå sig på hur kassettband fungerar säger ganska mycket. Men kassettbanden hade något magiskt över sig, man spelade in ”best of” kassetter som man sedan bytte med polarna.

Nostalgiska prylar

Så damma av dina gamla kassettband, detta blir en rejäl nostalgitripp …

1. CD-skivan

CD-skiva
Kommer ihåg när CD-skivan blev nästa stora grej. De hade bättre ljudkvalitet men var så mycket tristare än de klassiska LP-skivorna. Fast nu kunde du tillverka din egna CD-skiva. Sen kom MP3-spelarna…

2. MS-DOS

Men hallå, hur startar jag mina appar? Det är ju bara en svart skärm. Var är ikonerna?

3. Tidiga mobiler

Gamla mobiler

Dessa gamla monster vägde ungefär som en liter mjölk från Arla. De tidigaste modellerna vägde så mycket att du var tvungen att bära runt dem i en portfölj. Deras största värde bestod nog i att visa världen att du var rik.

Du kunde inte ens spela Ormen på den, åtminstone inte fram till 1998 när Nokia introducerade den på 6110 (även om den som alla kommer ihåg var på klassikern 3310).

4. Biltelefoner

Biltelefoner
Idag med våra smartphones känns det mysko att bilar utrustades med telefoner. Men en gång i tiden var det vanligt för de som reste mycket på vägarna.

5. Tamagotchi

Tamagotchi
Tamagotchi var tänkt att lära oss om att ta ansvar, men allt den lärde oss var att den bara ödslade vår tid… 🙂

6. Vinyl

Vinyl
Vinylskivorna var som små guldkorn. Man botaniserade bland skivbackar och här i Uppsala hade vi en kultförklarad musikaffär som hette Musikörat. Där hängde man ofta och lyssnade på nya skivor och snackade musik med personalen.

7. Disketter


 
Här kunde man lagra det mesta och alla arbeten man gjorde sparades på en diskett.

8. VHS

Brus

Hur ofta råkade man inte ut för detta?


Saker man minns med videon är att det var ett helsike att få in bilden. Men att kunna hyra en rulle var revolutionerande, man kunde t.o.m hyra en portabel video.

Ibland satte man videon på timer, för att spela in ett TV program, och när man förväntansfullt skulle kika på videon, visade det sig att fanskapet spelat in fel kanal…

9. TV-spel

TV-spel
Zelda, Super Mario, Donkey Kong, man blir alldeles varm inombords. Man spelade tills ögonen gick i kors och fingrarna värkte.

10. Gamla hederliga kameror

Kameror
Inför varje resa bunkrade man upp ett antal fotorullar och fotade som en galning. Sedan var det en dyr framkallning där man fick betala för skitbilder som man inte ens såg vad de föreställde.

Summa summarum: Att vara tonåring på 90-talet var väldigt spännande. Det hela kändes lite enklare och robustare då, även om vissa saker retade en till vansinne. Men kanske det bara är nostalgin som gör sig påmind.

Inspiration: Metro | Bild: Montage Newzblab

Glöm inte att rösta!

21 8
Skribent
Skrivet av
Hej! Det är jag som driver och är skribent på denna sida. Dela gärna artiklarna via social media.