Hade pirater några regler – de hade flera överraskande regler som de strikt följde

Hade pirater några regler?,Frågan är faktiskt ganska intressant. Utan att vidare gå in på själva definitionen av ”regler” så utgår jag från den gängse uppfattningen om att en regel är något man måste förhålla sig till och följa, annars väntar bestraffning.

På 1500-talet strök pirater runt på våra hav och plundrade, rånade och satte skräck bland sjöfarare och öbor.  För en pirat var varje dag ett äventyr och varje dag kunde vara deras sista.

Men de levde inte utan regler. Piraterna levde faktiskt efter väldigt strikta regler och de kommer säkerligen att förvåna dig ganska rejält.

Hade pirater några regler ombord på sina fartyg?

1. Din grad ombord på skeppet: När piraterna återvände efter en raid så samlade man ihop bytet och räknade ut värdet.  Sedan delades bytet upp och storleken på piratens ersättning avgjordes av den grad de hade på skeppet.

Hade pirater några regler

2. En man, en röst: Varje man oavsett rang hade en röst vid omröstningar om ”aktuella angelägenheter”, och det innefattade även utnämning av fartygets officerare. Men fartyget var ingen demokrati när gällde bestraffningar. Då var det kaptenen som bestämde.

Hade pirater några regler

Hade pirater några regler ombord? De hade åtskilliga regler som de var tvungna att följa.

3. Mat och dryck till alla: När du är till sjöss är rationerna av mat och vatten strikta. Enligt piratkoden skulle all mat och allt vatten delas lika mellan männen.

piratregler

4. Stöld bestraffades med döden, kölhalning eller strandsättning: När ett fartyg plundrades fick männen ta alla personliga föremål som de tyckte om från fartyget. Men guld eller smycken skulle gå till den gemensamma potten. De som ertappades med något glänsande i fickan fick betala priset.

piratregler

5. Inget bråk tillåtet: Bråk bland pirater var strängt förbjudet medan du var på skeppet. Om du bröt mot det fick du 40 piskrapp av kaptenen. De flesta tvister mellan pirater avgjordes när de väl kom i land, där svärd och vapen avgjorde tvisten.

piratregler

6. Full stridsberedskap: Även om de inte fick slåss med varandra ombord så förväntades varje pirat vara fullt stridsberedd. Att ha en rengjord och laddad pistol och ett vässat svärd redo var piratens plikt.

piratregler

7. Piratens lön: Om du förlorade en lem medan du gjorde din pirattjänst skulle du kompenseras med 800 stycken ”åtta”. Vid den tiden var en ”åtta” värd en 1/8 dollar. Det motsvarar $ 100 för ett förlorat ben eller arm.

Pirater

8. Inget könsumgänge ombord: Det spelade ingen roll om kvinnor eller män var dina partners, du fick inte ha könsumgänge ombord på skeppet. Om du blev ertappad så var det upp till kaptenen att bestämma ditt straff.

Pirater

9. Alla skulle strida: När piraterna anföll eller attackerades så skulle alla strida. Om du inte gjorde det eller ansågs vara feg, röstade besättningen om ditt straff, vilket varierade alltifrån att förlora din andel till dödsstraff.

Pirater

10. Inget spel ombord: Ingen fick spela ombord på fartyget. Alla spel med kort och tärningar fick bara spelas då de gått iland, då kunde de bränna pengarna de jobbat så hårt för…

Pirater

Svårt att föreställa sig att just pirater hade en så strikt uppförandekod… Men å andra sidan måste fartyg ha vissa rutiner och lagar som besättningar tvingas följa. Fast pirater, det var överraskande….

Källa: boredomtherapy    |   Bild: via boredomtherapy

 

Glöm inte att rösta!

29 6
Skribent
Skrivet av
Hej! Det är jag som driver och är skribent på denna sida. Dela gärna artiklarna via social media.