Gigantiska djur med attityd lyser upp Stockholm – SAFARI URBAIN STHLM

Den franske videokonstnären Julien Nonnon har med sig flera väldigt vilda vänner till Stockholm i helgen. Tillsammans lyser de upp den svenska huvudstaden med sin utställning SAFARI URBAIN STHLM.

SAFARI URBAIN STHLM

Globen, Julien Nonnon, Safari Urbain Sthlm 2016. Foto Jann Lipka

Inför sitt besök har konstnären gjort en uppsättning unika porträttbilder på djur med mänskliga attribut, klädsel och en urban modern street-look. Konstformen som kallas för street video-mapping innebär att bilder och animationer ljusprojiceras på fasadväggar.

SAFARI URBAIN STHLM

SAFARI URBAIN STHLM Globen, Stockholm, Sweden Fotograf: Jann Lipka

Konstinstallationen som endast pågår under en begränsad tid skapar en unik gestaltning och upplevelse i samspel med platsen där den äger rum.

Stockholms invånare och besökare fick under några timmar på fredagkvällen se klassiska och moderna landmärken i ett helt nytt ljus, då de kaxiga bilderna projicerades på fasader och byggnader på tio platser i Stockholm – bl.a. Götgatsbacken och Globen.

SAFARI URBAIN STHLM

2016 Medborgarplatsen, Stockholm, Sweden Fotograf: Jann Lipka

Varje bild avslutades med en animation. Under lördagkvällen fortsätter nya ljusprojektioner på flera andra kända byggnader, bl.a. Stockholms Stadshus och Hötorgsskrapan (se schemat).

”Helt fantastiskt! Vi vill ge nya perspektiv och lyfta samspelet mellan stad och kreativitet. Här ser vi en hel rad lysande exempel på hur rörlig bild kan ta klivet in i stadsrummet, upp på fasaden och få oss att häpna”, säger Anette Mattsson, vd för Filmregion Stockholm-Mälardalen, som arrangerade utställningen.

SAFARI URBAIN STHLM

SAFARI URBAIN STHLM 2016 Stadsmuseet, Slussentorget, Stockholm Fotograf: Jann Lipka

Bilderna är ljudsatta av Andil Dahl, musiker och kompositör från Stockholm. En mobil livesession bestående av sju musiker rör sig i anslutning till de platser där verken visas.

Mer om Safari Urbain
Med sitt bestiarium – en spegling av catwalk och modemagasin – vill Julien Nonnon synliggöra och ifrågasätta våra beteenden, vårt ambivalenta begär efter att både få tillhöra en väldefinierad grupp och samtidigt vara unika.

SAFARI URBAIN STHLM

SAFARI URBAIN STHLM 2016 Götgatsbacken 27–29, Stockholm Fotograf: Jann Lipka

Sättet vi klär oss på uttrycker vår världsbild och avslöjar samtidigt vår sociala status och betalningsförmåga. Mode handlar helt enkelt om kommunikation, om att integrera oss i en grupp där vi känner samhörighet. Indirekt blir verken också en kommentar till konsumtionshysterin under denna Black Friday helg.

Julien Nonnons arbete kretsar huvudsakligen kring samspelet mellan konstverken, arkitekturen och den omgivande stadsbilden.

SAFARI URBAIN STHLM

Kapellgränd 14–10 , Stockholm Fotograf: Jann Lipka

De lysande konstverken uppenbarar och förstärker projektionsytans materialitet, dess ojämnheter och brister, och vill visa på det vackra i verklighetens ofullkomlighet. Sålunda blir staden hans uttrycksfält, en plats fylld av möjligheter och sällsamma möten.

Digital karta och mer information om projektet hittar du på: smartkreativstad/movingmurals

Källa: Pressmeddelande   |   Bild: © All rights reserved Jann Lipka

Glöm inte att rösta!

0 0
Jonny
Skrivet av
Hej! Det är jag som driver och är skribent på denna sida. Dela gärna artiklarna via social media.