Här är 3 enkla sätt för att minska psykisk ohälsa. Det blir allt mindre tabu runt psykisk ohälsa och det talas mer öppet om det idag, vilket är ett viktigt första steg.

När det känns som själen hamnat på efterkälken

psykisk ohälsa

Många studier har visat att, särskilt hos elever, att stress och ångest har ökat markant, kanske är det mobilerna som är boven. Men det sätter fokus på aspekten kring mental hälsa.

Psykisk ohälsa är ett helvete

psykisk ohälsa

Dessvärre kan också psykisk ohälsa leda till olika sorters missbruk, såsom alkohol och drogmissbruk, man självmedicinerar, vilket genererar ännu mer ångest.

Men det är inte alltid lätt att veta när det är dags att prioritera vår mentala hälsa, man vill ju ställa upp, visa sig stark, kraven i arbetslivet är ibland övermäktiga.

Panikattacker kan komma väldigt plötsligt

3 enkla sätt för att minska psykisk ohälsa

Så hur förbättrar man sin mentala hälsa? Svaret är att det inte finns någon universallösning som fungerar för alla, till syvende och sist handlar det om vad som fungerar bäst för dig….

Det finns olika program på nätet och appar som erbjuder självhjälp, men ibland kanske man krånglar till det i onödan, man ”går över ån efter vatten”, så att säga.

Minska stressen och kraven

3 enkla sätt för att minska psykisk ohälsa

1. Meditation

Att meditera handlar om att fokusera på sig själv och vara medveten om andningen. Du avskärmar de yttre stressfaktorerna, istället fokuserar du bara på att stilla din kropp och sinne.

Det finns avslappnings-appar om man nu vill använda sådana, testade själv ”naturljud, men blev faktiskt bara stressad av ljuden, eller så gör man det enkelt för sig, man bara sätter sig på golvet, stänger ute världen och fokuserar på andningen.

2. Fysisk träning

Poängen med detta är att få din kropp att röra sig, utifrån vad som bäst passar dig. Det kan vara en skogspromenad, eller att gå en golfrunda. Det viktiga är att det ger dig glädje, då fyller du på din mentala bägare. Det betyder INTE att man prompt måste gå på gym!

3. Att vara snäll mot sig själv

Det här är nog den överlägset viktigaste aspekten. Ofta är vi själva våra värsta kritiker, så det är viktigt att vi intar en mer förlåtande attityd, att vara snällare i vår egenkritik.

Man kan bekämpa negativa tankar genom att ”uttala” positiva saker om sig själv, så kallade affirmationer.

Börja dagen med komplimang till dig själv, och intala dig att den verkligen är sann. Säg den INTE slentrianmässigt, då får den ingen verkan.

Tankarna snurrar och dränerar vår mentala hälsa

Tankarna snurrar

Vi är ofta så fokuserade på våra kroppar att vi glömmer det själsliga. Vi tror ofta vi är starkare än vi är, men ibland måste man acceptera att man inte orkar, vi är inga supermänniskor…

Så starta din förändring redan idag, ibland kan väldigt små steg föra en väldigt långt…….

You may also like

More in Blandat