Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Retro

Kraftfulla affischer som verkligen demoniserar Sovjetunionen med grafiska budskap

affischer demoniserade Sovjetunionen
Montage/Nwezblab

Kickar igång kvällen med affischer som totalt demoniserar Sovjetunionen och kommunismen. De är väldigt kraftfulla med ett budskap som inte går att ta miste på.

Efter ett flertal hätska artiklar om högerextremism vänder vi nu fokus mot vänsterextremism, så de också får en skopa ovett, måste ju finnas en viss balans… LOL

Sovjetiska konstnärer skapade tusentals propagandaaffischer som förmedlade ett budskap om hur överlägsen kommunismen var över kapitalismen, skriver RBTH.

Sovjetunionens motståndare i den kapitalistiska världen var inte sämre dom, de matchade dem minst lika mycket vad gäller kreativa och kraftfulla budskap.

1. ”Är detta morgondagen? Amerika under kommunism kom ut i bokform och skildrade hur ett kommunistisk övertagande av USA skulle se ut och med en nedmontering av den amerikanska demokratin på 1950-talet..

affischer som demoniserade Sovjetunionen
Kelly Shane and Woody Compton/The Catechetical Guild Educational Society, 1947

2. Affischen framställer socialismen som en djävul som försöker rasera allt välstånd. Affischen beställdes faktiskt av det konservativa partiet i Storbritannien 1909.

affischer som demoniserade Sovjetunionen
Arkivfoto Russia Today

3 Detta är ett omslaget till en bok som trycktes 1935 och utmålar vad en bolsjevikregim skulle innebära för Europa, fem år före den nazistiska ockupationen av Frankrike 1940.

affischer som demoniserade Sovjetunionen
Imperial War Museum

4 ”Vill du leva i hans skugga?” Denna retoriska fråga ställdes av en dansk konstnär.

affischer som demoniserade Sovjetunionen
Arkivfoto Russia Today

5. “Titta bakom masken! Kommunism är död ”. Denna affisch visar en mask av Joseph Stalin med en dödskalle bakom och finns för närvarande tillgänglig via Library of Congres.

affischer som demoniserade Sovjetunionen
Library of Congress

6. Vissa företag i väst använde ’Röda Hotet’ som ett sätt att främja sina kommersiella intressen med en tilltalande annons.

Det hävdades att ”anställda tappar respekten för ett företag som inte tillhandahåller arbetarna anständiga faciliteter och antydde att sådana företag i hemlighet ”uppfostrar” bolsjeviker.

Röda Hotet
Arkivfoto Russia Today

7. Radio Free Europe begärde donationer genom att lova människor att de skulle slåss för frihet och bekämpa kommunister å deras vägnar. ”Man betalade med ”sannings-dollar”, där varje dollar motsvarade 100 ord av sanning, enligt annonsen.

Radio Free Europe
Radio Free Europe

8. Denna franska affisch från 1951 visar hur Stalin förespråkar fred med inte helt ärliga avsikter.

Stalin förespråkar fred med mycket mer uppriktiga sanna avsikter.
Library of Congress

9. Bohn Aluminium & Brass Corporation använde hotet från kommunism för att marknadsföra sitt varumärke 1952.

Bohn Aluminium & Brass Corporation vädjade för hotet om kommunism 1952
Bohn Aluminum & Brass Corporation

10. Detta bokomslag framställer Sovjetunionen som ett hotfull isberg som hotar att sänka USA och Onkel Sam.

framställer Sovjetunionen som ett hotfull isberg
Impact publications, 1960

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...