Air India flight 101
Youtube

Mardrömslika historien om Air India flight 101 – fasan då ”planet inte kunde landa” …

Den 11 september 2018 hamnade Air India flight 101 i en extrem nödsituation när viktiga ILS slutade fungera i dåligt väder.

Kraftiga regn gjorde det omöjligt att upptäcka banan. För att förvärra deras problem hade de brist på bränsle och en radda av fel.

Men det var bara början, snart hopar sig problemen ännu mer, och piloterna blir alltmer stressade.

Planet var en långdistans Boeing 777-300 med 370 passagerare på väg till John F. Kennedy International Airport (JFK).

Air India-planet – världens största tvåmotoriga jetplan – var i den sista fasen av en 15-timmars direktflygning.

I cockpit satt två piloter tillsammans med två andrepiloter.

Det inkluderade en rutinerad Air India-pilot som fick dra nytta av alla sina färdigheter för att undvika ännu en katastrof just den 11 september.

Närmade sig New York när mardrömmen började

Air India flight 101
Youtube

När flygplanet närmade sig JFK i vad som hittills varit en normal flygning, utbröt kaos i cockpit med larmande ljud och ljus i olika färger.

Piloterna upptäckte snart att Air India 101 hade drabbats av flera olika systemfel.

De kommande 38 minuterna blev ett av de mest nervkittlande ögonblicken i den indiska flyghistorien, där pilotens färdigheter kom till pass för att övervinna maskinfelen.

Så småningom landade planet säkert, men först efter att ha omdirigerats till en annan flygplats, Newark (Newark Liberty International Airport) i New Jersey.

”Den här typen av fallerande är mycket sällsynt. Men när det hände var det tur att Air India hade en extremt erfaren kapten som kunde hantera detta.

En mindre erfaren pilot skulle inte kunna hantera det här, säger kapten Mohan Ranganathan, tidigare flyginstruktörspilot och säkerhetsexpert.

Kapten Palia och hans team, medan de påbörjade en inflygning till flygplatsen, insåg att planets instrumentlandningssystem (ILS) var kaputt.

Det är lite som en blindkäpp för planet, systemet guidar piloterna till en säker landning med ”dess ögon”, det används även vid automatisk landning.

TCAS (Traffic Collision Undvikningssystem), ett system utformat för att förhindra kollisioner i luften, hade också fallerat, faktiskt redan över Grönland.

Så kunde de undvika en ny tragedi den 11 september i New York? Detta är den kusliga historien om Air India Flight 101.

Nervkittlande Air India flight 101