in

Frankrike bygger en ”Alzheimers by” – där patienterna kan leva som vanligt

Arbetet har påbörjats med Frankrikes första ”Alzheimers by”, där patienterna ”kan leva så vanligt som möjligt” och utan medicinering. Man bygger i en medeltida stil för att öka deras frihet och minska ångesten.

I stället för en modern arkitektur, har byn utformats för att efterlikna en medeltida ”bastide” eller befäst stad, vanligt i Landes-området, så att patienterna inte känner sig desorienterade.

Alzheimers by

Patienterna i byn i Dax kommer att kunna gå till affären, till frisören, den lokala puben, biblioteket, gymmet, och till och med en liten gård.

De kommer att bo i små hus som alla har olika stil, det ska finnas en smak för alla. Tanken är att husen ska reflektera personligheten skriver Telegraph.

Det är som en typisk liten fransk by, men alla män och kvinnor som ska bo i byn lider av Alzheimers, den vanligaste orsaken till demens.

Alzheimers by

”Att låta dem bo såhär hjälper dem att behålla det sociala livet”, säger professor Jean-François Dartigues, neurolog vid Pellegrin universitetssjukhus i Bordeaux.

Bakom projektet står Henri Emmanuelli, en före detta socialdemokrat och minister, som lanserade projektet efter att ha läst om ett liknande projekt i Nederländerna,(Weesp), som betraktas som ett banbrytande vårdboende för personer med demens.

De boende är begränsade till byn för egen säkerhet, men får flytta sig fritt i byn och bevakas av civilklädd medicinsk personal. ”Personalen behandlar inte patienterna, de bryr sig om invånarna”, säger föreståndaren.

Vissa kritiker beskriver det som ”The Truman Show”, och menar att de bor i en falsk kuliss. Men förespråkarna säger att i jämförelse med traditionella vårdhem är invånarna här mer aktiva, kräver mindre medicinering och är lyckligare.

Frankrikes första ”Alzheimers by