Nu ska vi bekanta oss med Anatoly Moskvin. Inte direkt någon charmknutte, snarare ett riktigt monster.

Hans stackars föräldrar förklarar:

”Vi såg dessa dockor men misstänkte aldrig att det var döda kroppar. Vi trodde att det var hans hobby att göra dockor”

Anatoly Moskvin

Anatoly Moskvin

Anatoly Moskvin älskade historia. Han talade 13 språk, reste mycket, var historiker samt läste flera kurser på högskolenivå och var utbildad journalist.

Han bodde och verkade i Nizhny Novgorod, Rysslands femte största stad.

Han var också en självutnämnd expert på kyrkogårdar och kallade sig för en ”necropolyst”, en kollega kallade hans kunskaper för ”ovärderliga”.

Men han använde sina kunskaper till extremt kusliga saker. 2011 greps Anatoly sedan man funnit 29 mumifierade kroppar i hans lägenhet, samtliga var tjejer mellan 3 och 25 år.


Anatoly Moskvin

En bisarr ritual

Anatoly härledde sin besatthet av döden till en händelse som skulle skett 1979, när han var 13 år. Han delade berättelsen i Necrologies, en tidning dedikerad till kyrkogårdar och dödsrunor, som han ivrig bidrog med artiklar till.

I en artikel daterad den 26 oktober 2011, avslöjade Anatoly hur en grupp män i svarta kostymer stoppade honom när han var på väg hem från skolan.

Männen som skulle begrava den 11-årige Natasha Petrova greppade tag i unga Anatoly och tvingade honom att kyssa flickans lik.

Död människa klädd som en docka

Moskvin skrev: ”Jag kysste henne gång på gång.” Flickans mor satte sedan en vigselring på mitt finger och en vigselring på hennes döda dotter.

”Mitt kusliga äktenskap med Natasha Petrova visade sig bli användbart,” skrev Moskvin i artikeln.

Han sa att händelsen fick honom att tro på magi och i slutändan en fascination för döden. Huruvida historien om kistbärarna och ringen är sann är oklart.

Hans intresse för ”dödskyssen” hade etsat sig fast. Han började besöka kyrkogårdar som skolpojke.

Hans makabra intresse involverade även studier och han tog examen i keltiska studier, en kultur vars mytologi ofta suddar ut linjerna mellan liv och död.

Från 2005 till 2007 hävdar han att han besökte 752 kyrkogårdar i Nizhny Novgorod.

Döda människor klädda som en dockor

Han gjorde detaljerade anteckningar om alla begravningsplatser på kyrkogården och delade in dem i olika historier.

Anatoly skrev en dokumentär över sina besök och upptäckter med titeln ”Great Walks Around Cemeteries” och ”What the Dead Said”.

Grävde upp gravar

År 2009 började lokalbefolkningen upptäcka att gravarna av deras nära och kära hade grävts upp, och kropparna försvunnit.

Talesmannen Valery Gribakin vid Ryska inrikesministeriet sade: ”Vi tror att det rör som om extremistiska grupper. Vi ska sätta våra mest erfarna detektiver på detta, som specialiserar sig på extremistiska brott. ”

Men inrikesdepartementets efterforskningar ledde ingenstans. Gravar fortsatte att bli öppnade och mysteriet tätnade.

Det stackars offret var klädd som en docka

Död människa klädd som en docka

En dag fick myndigheterna rapporter om att gravar blev skändade i Nizhny Novgorod. Utredare anlände till en kyrkogård där någon målade över bilder av döda muslimer.

Nu var Anatoly äntligen fångad. Åtta poliser gjorde en razzia i hans lägenhet efter att de gripit honom vid muslimernas gravar, skriver ATI.

Vad de fann chockade dem rejält – och historien skakade hela världen

The Creepy Dolls Of Anatoly Moskvin

Varning för otäcka bilder – filmen visar döda kroppar

Den 45-årige Anatoly bodde hos sina föräldrar i en liten lägenhet. Han var någonting av en ensamvarg.

Poliserna hittade stora, dockliknande figurer i hela lägenheten.

De liknade antika dockor. De hade fina och varierade kläder. Några hade knähöga stövlar, andra hade smink på ansiktet

Men det var inte dockor – de var de mumifierade lik av unga tjejer

När polisen flyttade en av kropparna spelade den musik, som om den var en musikdocka.

Utredarna hittade senare musiklådor eller leksaker inne i de döda kropparna så de kunde spela ljud när Anatoly rörde vid dem.

Anatoly sade att skälet till hans gärningar var att han väntade på att vetenskapen skulle komma på ett sätt att få de döda tillbaka till livet.

Under tiden använde han en enkel lösning av salt och kristallsoda för att mumifiera liken. Han firade bisarrt nog också deras födelsedagar, som om de var hans egna barn.

Hans högsta önskan var att ha egna barn, men han nekades att skaffa barn av myndigheterna, då hans inkomst ansågs vara för liten.

Anatoly Moskvin

Ryska medierna kallade honom ”The Mummy’s Lord” och ”The Perfumer” (efter Patrick Suskind’s novel Perfume).

Grannarna var chockade. De sa att den berömda historikern var en tystlåten man och att hans föräldrar var trevliga människor.

I domstolen erkände Moskvin 44 fall av gravskändning. Han sa till offrens föräldrar: ”Ni övergav era tjejer, jag tog med dem hem och värmde upp dem.”

Kommer Anatoly någonsin att släppas?

Anatoly Moskvin

Moskvin diagnostiserades med schizofreni och dömdes till psykiatrisk vård. I september 2018 fick han möjlighet att fortsätta sin psykiatrisk behandling i sitt hem.

Offrens familjer tycker annat

Natalia Chardymova, modern till hans första offer, anser att Anatoly borde sitta inlåst för resten av sitt liv.