Det groteska mordet på Annie Chapman – ”Jack The Rippers” andra offer

Dags för Annie Chapman, och den kusliga historien om hennes öde. 1888 skakades London av en serie groteska mord utförda av ”Jack the Ripper”, som snart skulle ta sig an sitt nästa offer, den 47-åriga prostituerade Annie Chapman.

I september 1888 skakades distriktet Whitechapel i London av en serie mord. Fem prostituerade mördades på extremt bestialiska sätt, ”Jack the Ripper” lemlästade deras kroppar och tog bort deras organ.


The New York Times skrev i september 1888, ”Morden är bland de mest förfärliga och mystiska någonsin i den engelska polisens historia.”

Historien om Annie Chapman

Historien om Annie Chapman

Men den kvällen som den unga sexarbetaren Annie Chapman gick ut för att dra in sin nattlön, hade mördaren, Jack the Ripper, ännu inte blivit ökänd. Den 47-åriga Annie kunde således inte förutse den fara som väntade på henne.

I slutet av 1800-talet hade kvinnor i London få valmöjligheter. De kunde antingen gifta sig eller leva i fattigdom. Annie Chapman valde giftermålet, och bodde tillsammans med sin man John.


Annie Chapmans hemska öde

Ett porträtt av Annie Chapman, taget 1869
Ett porträtt av Annie Chapman, taget 1869. Bild: Wikimedia Commons

Men när deras yngsta dotter Emily dog av en hjärnhinneinflammation vid 12 års ålder blev deras äktenskap turbulent och paret separerade 1884.

Chapman flyttade till Whitechapel där hon bodde på olika härbärgen. Hennes man skickade henne tio shilling i veckan och hon tjänade pengar på att virka och sälja blommor. Men när hennes man gick bort började hon prostituera sig för att överleva.

1888 bodde Annie på Crossinghams härbärge på Dorset Street 35, tillsammans med cirka 300 andra människor. Här betalade hon åtta pence för en säng och skötte sig, även om hon ofta var sjuk. Hon var överviktig och led potentiellt av både tuberkulos och syfilis.

Medans hon bodde på Dorset Street 35 fick Annie två stamkunder, ”Harry the Hawker”, och en man vid namn Ted Stanley.

Den 8 september 1888 lämnade hon huset någon gång efter kl 20.00. Hon bad föreståndaren att hålla hennes säng medans hon gick ut för att tjäna pengar. ”Jag kommer snart tillbaka,” sa hon. Men hon kom aldrig tillbaka.

De sista observationerna av Annie Chapman

Annie Chapman
Ett fotografi av Annie Chapman, taget vid bårhuset efter hennes död. Bild: Wikimedia Commons

Chapman sågs senare tillsammans med en man på Hanbury Street 29 runt 5:30. Vittnet hörde mannen fråga Chapman ”är du ledig?”, och hon svarade ”Ja.”

Klockan 05.45 gick Albert Cadosch, som bodde på Hanbury Street 27, in i sin trädgård. När han passerade staketet som skilde hans hus från det på Hanbury Street 29, hörde han en kvinna säga: ”Nej!” Han hörde något falla mot staketet, men tänkte inte mer på det.

Annie hade troligen träffat sin mördare bara några minuter före dådet och betraktat honom som en potentiell kund. Hon kanske ledde honom till trädgården, där de kunde genomföra sin ”affär” utan insyn.

Men till hennes fasa tog mannen istället tag i henne och skar brutalt av halsen från öra till öra, innan han lemlästade hennes kropp. Sedan flydde han ut i natten utan att någon observerade honom.

Strax före klockan 18.00 hittade John Davis hennes lemlästade lik, han bodde i ett härbärge i närheten, skriver ati.

Illustration av den mystiska Whitechapel-mördaren publicerad 1888

En illustration av den mystiska Whitechapel-mördaren
En illustration av den mystiska Whitechapel-mördaren, publicerad 1888. Illustrerad London News / Wikimedia Commons

John Davis skrek till männen som köade utanför härbärget och de sprang omedelbart till ”Commercial Street Police Station”.

”Jag kunde se att kvinnan var död,” sa James Kent, ett av vittnena. ”Hon hade en slags näsduk runt halsen, som verkade dränkt i blod. Ansiktet och händerna var fulla av blod, som om hon hade kämpat. ”

Nyheten om Chapmans död spridde sig blixtsnabbt och när kriminalinspektören Joseph Chandler kom till platsen fanns där en stor folkmassa.

Echo magazine rapporterade följande: ”Spänningen vibrerar i luften och dådet är extremt. Platsen belägrades av människor, och det sägs att under en del av lördagen flockades folk för att se den blodfläckiga platsen på gården.”

De fruktansvärda detaljerna

Dr. Phillips undersöker kroppen av Annie Chapman
Dr. Phillips undersöker kroppen av Annie Chapman i en pressritning för The Illustrated Police News från 1888

Dr George Bagster Phillips anlände till platsen ungefär klockan 06:30. Han rapporterade att Annie Chapmans hals hade skurits av så hårt att hennes huvud knappt fortfarande var fäst vid hennes kropp.

Hennes buk hade också skurits upp. Han sa, ”tunntarmen och andra delar låg på marken ovanför offrets höger skuldra, men de satt fortfarande fast i fästena. Det fanns en stor mängd blod, med en del av magen ovanför vänster axel. ”

Chapmans livmodern och två tredjedelar av hennes urinblåsa hade också tagits bort. Eftersom inga spår av dessa organ hittades antogs mördaren att ha tagit dem med sig.

Dess avlägsnande var extremt kliniska, vilket tyder på att personen som gjorde det var erfaren. Hennes andra närliggande organ hade noggrant undvikits.

Allt detta hade alltså gjorts på en kolsvart morgon under 30 minuter.

Som läkaren skrev i sin rapport, ”Det är uppenbart att det utförts av en expert – av en, åtminstone en, som besitter stora kunskaper om anatomiska eller patologiska undersökningar för att klara detta med en kniv.”

Foreman rapporterade senare, ”Jag tillfrågades av polisen om ett fotografi av den avlidnes öga skulle vara till någon nytta, men min åsikt var att det var värdelöst i det här fallet. ”

Detta förslag har sannolikt att göra med en gammal tro att en persons öga registrerade sin sista syn före döden. Det var en praxis som använts på försök att fånga mördare tidigare i historien, men det var helt klart inte till någon nytta för att fånga Jack the Ripper.

Den 14 september 1888 körde begravningsbyrån ”Hanbury Street Undertaker” till Whitechapel Mortuary för att hämta Annie Chapmans kropp. Hon fördes till ”City of London Cemetery” i ”Forest Gate”, London, där hon sänktes ned i grav 78, område 148.

Som The Daily Telegraph rapporterade: ”Begravningen av Annie Chapman ägde rum tidigt i går morse, det i yttersta hemlighet, och inga förutom begravningsbyrån, polisen och den avlidnes släktingar visste något om arrangemanget.”

Tyvärr finns Chapmans grav inte kvar längre, eftersom den sedan dess blivit föremål för nya begravningar.

Londonpolisens spaning efter misstänkta

Londonpolisens sökning efter misstänkta
Ett tidningsurklipp postat efter Annie Chapmans död och som hänvisade till hennes mördare som Whitechapel-mördaren. Bild: British Museum/Wikimedia Commons

Chapman var det andra mordet i denna serie av brutala mord i Whitechapel. Medborgarna började få panik och polisen pressades för att hitta mördaren.

Inom kort arresterades en man, känd som ”Leather Apron”. Det ryktades att han gick omkring med en stor kniv och misshandlade sexarbetare.

Ett eventuellt vittne från natten till Chapmans mord pekade ut denna man, vars riktiga namn var John Pizer, vid en konfrontation. Men efter att ha utretts ytterligare så släpptes han.

Karikatyr som driver med polisens oförmåga att hitta mördaren

En tecknad bild som driver med polisens oförmåga att hitta mördaren
En tecknad bild som driver med polisens oförmåga att hitta mördaren. John Tenniel/Punch

På söndagskvällen arresterades en annan ”misstänksam person” med namnet William Pigott. På en av hans händer fanns ett bitmärke, han hade också blodfläckar på kläderna.

Flera vittnen kallades in, men ingen kunde identifiera honom vid en konfrontation. Polisläkaren beskrev honom som galen, man tror att William Pigott senare hamnade på ”hispan.

Utan några andra ledtrådar avlägsnades avspärrningarna vid trädgården på Hanbury Street 29, och folkmassorna skingrades. Den allmänna paniken började avta, det ända tills polisen fick sin mest gåtfulla och kusliga ledtråd hittills….

Denna gång från Whitechapel mördaren själv!

Från Jack The Ripper

Brev från Jack The Ripper
Brevet skickades till Londons polis av Whitechapel-mördaren. Bild: Wikimedia Commons

Veckan efter mordet på Chapman fick Londons polisstation ett brev med rött bläck. Det stod:

Käre boss:

Jag hör hela tiden hur polisen har fångat mig, men de fixar mig inte ännu. Jag har skrattat då de ser smarta ut och pratar om att vara på rätt väg. Det skämtet om att det skulle varit ” Leather Apron” gav mig ordentlig skrattkramp …

Jag sparade lite från dryck från en ”Ginger beer” under det senaste ”jobbet” för att skriva med, men det var tjockt som lim och jag kunde inte använda det. Jag hoppas att rött bläck passar tillräckligt bra, ha ha…”

Brevet riktades till ”Boss” och undertecknades av Jack the Ripper
Brevet riktades till ”Boss” och undertecknades av Jack the Ripper. Wikimedia Commons

Det var undertecknat: ”Din förtrogne Jack the Ripper. Glöm inte att jag anger mitt varumärke.”

Även om detta brev fortfarande inte kan bevisas vara sant, har innehållet väckt mardrömmar och nyfikenhet i över ett sekel nu.

Annie Chapmans sista syn var ansiktet på en av historiens mest ökända seriemördare. Men än idag vet vi inte vem Jack the Ripper var, och kommer frågan någonsin få sin slutgiltiga lösning?