Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Ansiktsmasker är inte nödvändiga – de kan till och med göra skada – enligt Hollands främsta forskare

Ansiktsmasker är inte nödvändiga
Unsplash

Ansiktsmasker är inte nödvändiga” – de kan till och med göra mer skada och ha en ”negativ inverkan” i kampen mot coronaviruset, säger Hollands främsta forskare

Nederländerna har inte gjort det obligatoriskt att bära ansiktsmasker på offentliga platser – trots en ökning av antalet coronasmittade.

Nationens främsta forskare har kommit fram till att det inte finns några konkreta bevis för att uppmana människor att bära ansiktsmasker.

Detta trots att Nederländerna haft en oroväckande ökning nu när landet lättat på sina restriktioner.

Under den senaste veckan rapporterades nästan 1400 nya fall, drygt 342 fler än veckan innan.

Ansiktsmasker är inte nödvändiga

Ansiktsmasker är inte nödvändiga
Photo by Julian Wan on Unsplash

Landets främsta forskare menar att det saknas medicinska bevis som ger stöd att ansiktsmasker skulle hjälpa – trots att 120 länder har stiftat lagar om att masker ska bäras offentligt.

Den holländska ministern för medicinsk vård Tamara van Ark sa: ”Ur en strikt medicinsk synvinkel finns det inga bevis för någon medicinsk effekt av att bära ansiktsmasker, så vi ansåg inte att det var meningsfullt att införa ett nationellt krav,” skriver SUN.

Coen Berends, talesman för Institutet för folkhälsa och miljö, tillade: ”Ansiktsmasker på offentliga platser är inte nödvändiga, baserat på alla aktuella data vi har i nuläget.

”Det finns ingen fördel och de kan till och med ha en negativ inverkan.”

Hollands ståndpunkt är baserad på bedömningar av ”Outbreak Management Team”, en grupp experter som ger råd till regeringen.

Den avfärdade masker redan i maj och har utvärderat bevisen flera gånger sedan dess, inklusive förra veckan. Emellertid måste alla som åker i kollektivtrafiken bära ansiktsmask.

Christian Hoebe, professor i infektionssjukdomar i Maastricht och medlem av det rådgivande teamet, sade: ”Ansiktsmasker bör inte ses som någon magisk grej som stoppar spridningen.

”Beviset för dem är motstridiga. I allmänhet tror vi att du måste vara försiktig med ansiktsmasker då de lätt kan ge dig en falsk känsla av säkerhet.

Bevisen för ansiktsmasker är motsägelsefulla

Ansiktsmasker är inte nödvändiga
Photo by De an Sun on Unsplash

Folk tror att de blir immuna eller så tummar de på att hålla social distansering, vilket ger väldigt negativa konsekvenser.”

Detta gör att Nederländerna går mot strömmen i fråga, då de flesta länder i världen har infört tvång att bära mask..

Till och med USA: s president Donald Trump har gjort en kovändning och uppmanar amerikanerna att bära ansiktsmasker och säger att det är en ”patriotiskt” handling (efter att tidigare ha hånat Joe Biden för att bära en).

I början sade Världshälsoorganisationen att friska människor inte behövde bära en mask, om de inte vårdade någon som var sjuk. I april sade WHO att masker kunde vara användbara.

Strax därefter utfärdade Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar nya rekommendationer, vilket signalerade ett ökat stöd för masker.

Slutligen, i juni, sade WHO att masker borde bäras på offentliga platser där social distansering inte är möjlig, för att stoppa spridningen av coronaviruset.

Introbild – Photo by Brittani Burns on Unsplash

Spana även in dessa

Blandat

Nu till företaget Subway och de konstigaste beställningar som kunder kommit med, och vissa önskemål är faktiskt hårresande. I Sverige finns det 174 restauranger,...

Blandat

Det som är otäckt med coronapandemin är dessa så kallade ”super-spridare”. Ett sjukhus i Wales fick ett ett stort coronabrott, orsakat av just en...

Blandat

Kommer USA inom kort att drabbas av en andra våg? I så fall kommer sjukhussystemets sprickor bli till rena avgrunder, den annalkande hösten och...

Blandat

Nu till ambulansförare i Indien. Med nedvevade fönster och tjutande sirener berättar den 41-årige ambulansföraren varför han kör ambulans. ”Jag förlorade min mamma för...