Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Upplyftande

Antarktis är ännu helt fritt från COVID-19 – men kommet det att förtbli så?

Antarktis COVID-19
Pixabay

Antarktis är den enda kontinenten som är helt fri från COVID-19, det kallas lite skämtsamt för en ”säker och kall liten bubbla.”

Just nu finns det en plats som är helt fri från coronavirus, där människor kan mingla utan masker och se hur pandemin slår mot samhällen på betryggande avstånd lång bort.

Den världen är Antarktis, den enda kontinenten utan COVID-19. Nu när nästan 1000 forskare och andra som övervintrat ser solen för första gången på veckor eller månader, ska ett globalt samarbete se till att inresande kollegor inte för med sig viruset.

Från ”Rothera Research Station” beskrev Rob Taylor hur det är i ”vår säkra lilla bubbla.”

”Innan pandemin var långvarig isolering, självständighet och psykisk påfrestning själva normen för forskarteamen på Antarktis, medans resten av världen betraktade våra liv som fascinerande och extrema”.

Antarktis är fritt från COVID-19

Antarktis COVID-19
Image by fernando zhiminaicela from Pixabay

Hur tiderna förändras

”Rent generellt är vårt liv friare än det var i många länder under lockdown”, säger Taylor, som anlände i oktober och helt undkom pandemin. ”Vi kan åka skidor, umgås normalt, jogga, använda gymmet”.

Precis som forskarteam i Antarktis, inklusive de på Sydpolen, måste Taylor och hans 26 kollegor vara lite av allkonstnärer i en miljö som inte medger utrymme för fel. De turas om att laga mat, göra väderobservationer och ”sy mycket”, sa han.

Tack vare bra internetuppkopplingar har de kunnat följa nyheterna om hur pandemin sveper över planeten.

Fram till i år fick inresande kollegor råd som skulle förbereda dem på livet här, men nu går råden åt båda håll, rapporterar huffpost.

”Jag är säker på att det finns mycket de kan berätta för oss som hjälper oss att anpassa oss till det nya livet”, säger Taylor. ”Vi har inte haft någon övning på social distansering ännu!”

På Nya Zeelands ”Scott Base” har minigolf med andra baser varit höjdpunkterna under södra halvklotets vinter, som slutade när solen visade sig förra fredagen. Den hade varit borta sedan april.

Solen har varit borta sedan april

Solen har varit borta sedan april
Image by David Mark from Pixabay

”Jag tror att det finns lite av dissociation”, säger Rory O’Connor, läkare och teamets vinterledare, om att se pandemin på avstånd.

”Du tar in den kunskapsmässigt, men jag tror inte att vi helt beaktat den känslomässiga oro som den måste orsaka.”

Hans familj i Storbritannien skulle ändå inte vilja byta plats med honom. ”De förstår inte varför jag kom hit”, skämtar han.

”Månader av mörker och leva kompakt med en liten grupp människor. Hur kul är det? ”

O’Connor sa att de kommer att kunna börja testa för viruset nu när kollegor börjar anlända i början på veckan.

Det skulle egentligen ha kommit för flera veckor sedan, men en enorm snöstorm som genererade 6 meter höga snödrivor ställde till det lite.

Introbild – Image by David Mark from Pixabay

Spana även in dessa

Upplyftande

Drygt 50 000 spanska flaggor ”planterades” under natten i en park i Madrid för att hedra de som fallit offer för COVID-19. Den gräsbevuxna...

Upplyftande

Den 57-årige Chen Qingqi gillar att vissla, men inte som oss andra bara då och då, nä, han visslar nästan hela tiden. Oavsett om...

Blandat

Kommer USA inom kort att drabbas av en andra våg? I så fall kommer sjukhussystemets sprickor bli till rena avgrunder, den annalkande hösten och...

Upplyftande

Tänk att vara pizzabud få 120 000 kr i dricks, det vore ju som att man måste nypa sig i armen för att ta...