i kategorin

Apelsinen blev lila över natten och forskare står frågandes – vad hände?

Apelsinen blev lila och ingen kan förklara varför. Det var i tisdags som Neti Moffitt från Queensland skar upp apelsinen i klyftor, till sin tvååriga son.

I början var allt normalt. Frukten såg normalt ut, ingen skum lukt eller konstig smak. Hennes son sög på några klyftor hon skurit upp, de återstående bitarna lämnades kvar i köket skriver sciencealert.

Advertisement
Apelsinen blev lila
Neti Moffitt

Det var först nästa dag som familjen insåg att något var galet. Australiska matexperter kliar nu sina huvuden, hur kunde den bli lila?

Hon kontaktade lokala hälsovårdsmyndigheter som kom och hämtade hennes missfärgade apelsin tillsammans med kniven hon använt, samt knivsliparen.

De hoppas få svar genom att undersöka allt som kom i kontakt med apelsinen, så de kan förklara den kemiska orsaken bakom den märkliga apelsinen.

Frukten ska nu undersökas noggrant, men hittills kan ingen förklara vad som orsakade missfärgningen. För tre år sedan genomfördes en liknande undersökning, också det i Queensland med en lila apelsin, men utan resultat.

Apelsinen blev lila och ingen vet varför

Apelsinen blev lila
Neti Moffitt

Den ”mystiska” apelsinen köptes förra veckan från en frukt och grönsaksmarknad. Hon hävdar att frukten såg helt normal ut och luktade normalt.

Efter att ha sökt på nätet efter svar snubblade hon på en artikel från 2015, som nämnde ett liknande fall, där en person köpt en apelsin som sedan blev lila, bara timmar efter att den skivats.

Den Australienska citrusexperten sade: ”Det är extremt ovanligt, jag har aldrig sett någonting liknande, och jag har varit med länge. En apelsin skulle aldrig naturligt förvandlas såhär.”