in

Artificiell intelligens kan upptäcka snattare innan de ens hinner stjäla – men det hela känns kusligt

Kan artificiell intelligens stoppa snatterierna? Ett nystartat japansk teknikföretag säger att har utvecklat en programvara för att upptäcka misstänkt beteende, och därmed förhindra brottet innan det sker.

När filmen ”Minority Report” kom ut 2002 var konceptet att förebygga ett framtida brott före gärningsmannen hann göra någonting.

Då var det bara en sciencefiction-idé, men den snabba utvecklingen av artificiell intelligens har kanske förvandlat det till en realitet.

Artificiell intelligens –VaakEye

Artificiell intelligens - VaakEye

Företaget Vaak påstår sig kunna detektera tjuvar genom att analysera diskreta misstänkta rörelser och beteenden hos personer som fångas av övervakningskameran.

Om algoritmen bestämmer att det finnsen stor sannolikhet för stöld, skickar den en varning via en app, så brottet kan förebyggas.

VaakEye fick stor medial uppmärksamhet i december 2018, när de fångade en snattare i en närbutik, skriver foxnews.

Idag testar Vaak för närvarande programvaran i ett dussin butiker i Tokyo-området, men planerar att installera programvaran i 100 000 butiker över Japan under de närmaste tre åren.

VaakEye analyserar ditt beteende

VaakEye bygger på en komplex algoritm som analyserat fakta från drygt 100.000 timmar övervakningsfilm.

Programvaran analyserar över 100 olika faktorer, från personens ansikte, kläder, rörelser, övergripande beteende, till rådata såsom brottsfrekvens i området.

VaakEye har enligt uppgift minskat butiksstölderna med 75%, enligt IT Media. Men systemet är inte designat för att hjälpa polisen fånga tjuvar efter brottet begåtts, utan ska hjälpa butiksägare att förhindra brott.

Är detta snattarnas mardröm?

Affärspersonal kan diskret närma sig misstänkta individer efter att blivit varnade av programvaran och fråga om kunden behöver hjälp. Det borde avskräcka misstänkta snattare från att gå vidare med sina planer.

Men det känns samtligt ganska kusligt, i alla fall tycker jag det.

Visst är det bra att motverka snatterier, fast tänk om en person t.ex har en psykiatrisk diagnos, kanske lider av svår oro, då blir personen föremål för butikspersonalens uppmärksamhet om algoritmen bestämt sig för att personen ser orolig ut.

Sedan kan den ju programmeras utifrån etnicitet och andra faktorer, det känns faktiskt jäkligt olustigt….