Asteroiden Bennu
Pixabay

Gigantisk asteroid på kurs mot jorden – så hur skyddar vi oss mot hotet från Bennu? …

Asteroiden Bennu oroar forskare efter att NASA bekräftat att det finns en risk att bumlingen, stor som Empire State Building, kan träffa jorden.

Asteroiden är namngiven efter den forntida egyptiska fågelguden och har funnits på deras radar under lång tid medans de försöker förhindra att den kraschar på vår planet.

Bennu har kategoriserats som en av de två ”mest farliga kända asteroiderna” och trots risken för nedslag är 1 på 2 700 kan den träffa jorden med en kraft som motsvarar 24 atombomber.

Den kolbaserade asteroiden är cirka 510 meter bred och experter förutspår att den kommer närmast att träffa jorden den 24 september 2182.

Asteroiden Bennu oroar forskare

Även om asteroiden är ganska stor, är den inte riktigt lika stor som den 9.6 km breda asteroiden som nästan helt utplånade dinosaurierna.

Men NASA varnar för att Bennu ”kan orsaka stor kontinental förödelse om den nu skulle kollidera med jorden”.

Ett rymduppdrag som lanserats med NASA:s rymdfarkost OSIRIS-REx har framgångsrikt tagit prover från asteroiden från den potentiellt farliga asteroiden.

Asteroiden Bennu
Pixabay

Det var den 3:e december 2018 som rymdsonden nådde fram till asteroiden och lade sig i omloppsbana.

Den 21 oktober 2020 meddelades det att sonden hade gjort en lyckad landning på asteroiden för att ta markprover.

Och idag söndag (24 september) släpptes en kapsel med markprover i Utah där den kommer att hämtas så materialet kan studeras.

En lyckad landning med prover från Bennu

Davide Farnocchia från NASA:s Jet Propulsion Laboratory sa till Science Journal: ”Vi förbättrade vår kunskap om Bennus bana med en faktor 20.”

Nu arbetar forskare för att undersöka hur stor risk den kan orsaka, och tillade Farnocchia: ”År 2135 vet vi med säkerhet.”

Introbild – Image by Ray Shrewsberry • from Pixabay