i kategorin

Forskare säger att småbarn är som ”små apor” – de delar samma gester

Det är nog en och annan förälder som tycker att deras barn är som ”små apor”, och de är inte helt ute och cyklar, de får stöd av forskare som bekräftar bilden, de delar 96 procent av samma gester.

Forskare vid University of St Andrews upptäckte att innan barnen lär sig prata så kommunicerar de med en rad av hand och kroppsrörelser på samma sätt som schimpanser och gorillor gör.

Advertisement
småbarn är som "små apor"
Getty/Adrian Soldati

Studien som publicerades i Animal Cognition visade att barn mellan ett och två år använder 52 gester för att förmedla sina budskap, det kan vara allt från att peta på saker eller kasta föremål.

Forskarna upptäckte att apor använde 50 av dessa gester. Det indikerar att de troligtvis använts i miljontals år, långt bak i vårt evolutionära förflutna, och långt före de var knutna till ord och språk skriver telegraph.

En av rapportförfattarna, Dr Catherine Hobaiter sade: ”Vilda chimpanser, gorillor, bonobos och orangutanger använder dessa gester i vardagen för att kommunicera med varandra, men det har alltid saknats en apa i ekvationen, nämligen människan”.

småbarn är som "små apor"
Getty/Adrian Soldati

Vi använde exakt samma metoder när vi studerade unga schimpanser och barn, och kunde slå fast att barn egentligen bara är små apor.”

Forskarna hade inte räknat med att hitta så många likheter. Men de fann också viktiga skillnader. Till exempel vinkade barnen med handen för att säga hejdå, vilket är unikt för människan.

Nu är det bevisat – småbarn är som små apor och kan vara minst lika jobbiga 🙂

småbarn är som små apor
Giphy

Dr Verena Kersken från universitetet i Göttingen sade: ”Medan människan utvecklat sitt språk verkar det som om vi fortfarande bevarat detta gamla icke verbala arv, och gester spelar en viktig roll innan språket är utvecklat.”