Connect with us

Hallå där, vad letar du efter?

Blandat

5 otroliga saker folk hittat i begagnade böcker – spana in de överraskande fynden

begagnade böcker
Dixi Books

Alla som någon gång köpt begagnade böcker vet att man kan hitta diverse roliga och tokiga föremål i dem, instoppade bland gulnande sidor.

Själv hittade jag två gamla fotografier nyligen i en bok jag köpt på loppis, har faktiskt kvar bilderna, det är något magiskt med dem.

Vad man kan hitta i begagnade böcker

begagnade böcker
Begagnade böcker kan bjuda på mer än intressant läsning. Bild: Pixabay

Andra har haft turen att spring på saker som är betydligt mer intressanta, de kan vara av ett ekonomiskt eller historiskt värde. Spana in några av de mer udda sakerna som hittats i begagnade böcker.

1 En hårlock från George Washington

Vill man ha lite lättuggad och spännande läsning är nog inte 1793 års upplaga av ”Gaines Universal Register” det första man plockar upp.

Det var en kalender som uppskattade antalet människor i de olika amerikanska kolonierna. Men kalendern vid Union College i New York bar på en hemlighet, som bara väntade på att bli avslöjad.

År 2018 hittade en bibliotekarie på högskolans bibliotek ett kuvert med en hårlock av George Washingons hår inuti.

Proveniensen för att håret är äkta är ganska häftigt. Boken tillhörde ”Philip Schuyler”, son till ”General Philip Schuyler” som grundade ”Union College”, och tillika god vän med presidenten.

Hårlocken har troligtvis överförts från Martha Washington till Alexander Hamiltons fru, Eliza Schuyler Hamilton, sedan till deras son, James Hamilton, och sedan till familjen Schuyler, som vid något tillfälle placerade den i boken.

Boken innehöll också en annan skatt – Philip Schuylers tips på hur man bevarar nötkött under de varma sommarmånaderna.

2 Kontanter

Medan det finns ihåliga böcker som fungerar som pengagömmor är det inte ofta att de innehåller ett donationsfack.

I början av 2019 sorterade volontären Cathy McAllister vid ”VNSA book sale” genom diverse volymer när hon stötte på ”The History of the Decline and Fall of the Roman Empire 1776-1788”.

Cathy var beredd att kasta bort den slitna boken, titeln var inte direkt en kioskvältare, men hon valde att bläddra genom några sidor.

Inte många var intakta. Någon hade skurit ett hål inuti och fyllt det med kontanter motsvarande 40 000 kr. Det fanns också ett kuvert inuti med ett namn och adress. Cathy kontaktade personen och returnerade pengarna.

3 Ett originalbrev av C.S. Lewis om att hitta glädje

2014 presenterade auktionsfirman ”Dominic Winter Auctioneers” i England en stor nyhet.

Undangömt i boken ”The Problem of Pain” från 1940 fanns ett handskrivet brev av författaren C.S Lewis riktat till en fru Ellis som detaljerade hans definition av glädje. ”

”Verklig glädje vibrerar under ens revben och kittlar längs ryggraden och får en att glömma måltider och håller gladeligen en sömnlös,” skrev han.

Bokens ägare, vars namn hölls hemligt, hade köpt den i ett antikvariat några år tidigare.

Brevet, daterat 19 augusti 1945, verkade vara ett tidigt exempel på de reflexioner Lewis grubblade över och som han senare skrev om sin memoar från 1955, ”Surprised by Joy: The Shape of My Early Life”.

Brevet såldes för cirka 60 000 kr på auktion. Identiteten på Mrs. Ellis, C.S Lewis’s brevvän, är fortfarande okänd.

En karta över ”Middle-Earth” som kommenterats av J.R.R. Tolkien

Anställda vid ”Blackwells Rare Books” hittade i en upplaga av ”Sagan om ringen” från 2015 – en karta över ”Middle Earth” med kommentarer handskrivna av Tolkien själv.

(Bland detaljerna: Hobbiton är på samma latitud som Oxford, och Minas Tirith kan ha inspirerats av den riktiga italienska staden Ravenna.)

Upplagan tillhörde en gång Pauline Baynes, som arbetade med en illustration för en ny utgåva och använde en tidigare karta som referens.

Den versionen publicerades 1970. Baynes personliga kopia, kartan instoppad i boken, såldes på ”Blackwells”, där den såldes för ungefär 770 000 kr.

En vinnande Lotto rad värd ca 7 500 000

Det lönar sig att städa huset. Paret Roger Larocque och Nicole Pedneault i Montreal köpte en lotto rad på alla hjärtans dag 2018 och glömde sedan bort den.

Deras rad slog in och var värd 750 000 $, men de levde vidare i ovisshet, då raden glömts bort i en bok.

Men i april 2019 började Nicole gå igenom sina ägodelar och hittade lotto raden i en bok om Japan, hennes sonson skulle skriva om Japan i ett skolprojekt.

Nicole kontrollerade lotto resultaten online och insåg att de vunnit. Hon upptäckte det i grevens tid, det var bara två dagar kvar innan tidsfristen löpte ut.

Rekommenderade till dig

Livet

Nu till den bisarra storyn om Adam Rainer. Vad gäller medicinska avvikelser har den moderna vetenskapen haft gott om mystiska fall att grotta ner...

Upplyftande

Det hjärtvärmande ögonblicket då hela gatan applåderar sjukvårdaren har blivit en värmande nyhet som fått stor spridning, vi behöver få lite uppmuntrande nyheter just...

Retro

Det är inte alla som äger en 70 år gammal tvättmaskin, än mindre tvättar sina kläder i den. Men det var precis vad den...

Upplyftande

I tuffa tider kommer folk nära varandra. Bilden av en muslimsk och judisk sjukvårdare som ber tillsammans har spridit sig som en löpeld på...