torsdag 21 oktober 2021

Ny studie visar att ”begåvade hundar” faktiskt kan greppa namnet på mer än 100 leksaker ###

Finns det begåvade hundar, ja säger en ny studie som visar att hundar inte bara är bra på kommandon – de kan också förstå många ord.

För att ge oss en större förståelse för hur hundars minnen fungerar använde man speciellt utvalda ”geniala hundar” i försöket.

Enligt uppgift spenderade ungerska forskare över två år på att leta efter hundar runt om i världen som kunde namnen på sina olika leksaker.

Även om de flesta kan lära sig enklare kommandon, framstod det som en utmaning att memorera namn på föremål, och de flesta gick bet på uppgiften.

Men sex ”geniala hundar” klarade testet och bevisade att de kunde namnen på fler än 28 leksaker, varav några kom ihåg mer än 100, skriver Guardian.

De ”geniala hundarna” i testet var – Max (Ungern), Gaia (Brasilien), Nalani (Nederländerna), Squall (USA), Whisky (Norge) och Rico (Spanien).

Begåvade hundar som förgyller vår tillvaro

begåvade hundar
Image by Zigmars Berzins from Pixabay

För ”Genius Dog Challenge” valdes dessa sex hundar för att delta i en serie livestreamade experiment vid ”Eötvös Loránd University” i Budapest.

”Dessa begåvade hundar kan lära sig nya namn på leksaker i en anmärkningsvärd hastighet”, säger Dr Claudia Fugazza.

”I vår tidigare studie fann vi att de kunde lära sig ett nytt namn efter att bara ha hört det fyra gånger”.

För att testa deras gränser fick hundägarna lära dem sex namn, och sedan 12 namn på leksaker under en enda vecka.

”Det visade sig att det inte var någon match för dem. De lärde sig lätt namnen på 12 leksaker”, säger Dr Shany Dror, medförfattare till studien.

Genius Dog Challenge

Introbild – Image by Randy Rodriguez from Pixabay

Nya artiklar