Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Bhutan eller ”The Happy Kingdom” – landet i Himalaya som mäter nationell lycka

Bhutan
Youtube

Bhutan, vad kan man egentligen om det lilla landet beläget i östra delen av Himalaya, och vad heter till exempel huvudstaden?

Den heter faktiskt Thimphu, och jag måste erkänna att jag inte hade en susning om namnet.

Bhutan var stängt för turister fram till 1974. Idag kan alla som är redo för mycket byråkrati och har tillräckligt med pengar besöka Bhutan.

Men trots att gränserna är öppna, försöker kungen fortfarande begränsa antalet turister med många olika metoder.

Detta är ett land som bestämde sig för att mäta nationell lycka och som har gratis sjukvård till sina medborgare. Det är lite annorlunda än den finska staden som har pessimism som ledord.

Landet fick sin första skrivna grundlagen 2008 och samma år hölls det första parlamentsvalet.

Författningen garanterar grundläggande fri- och rättigheter. Medborgarna har också en rad plikter som att främja tolerans och skydda miljön, skriver SO-rummet.

Det lilla landet har behållit mycket av sina historiska rötter, men även utvecklat den digitala tidsåldern, för att behålla en balans.

”The Happy Kingdom”

Bhutan
Photo by Prateek Katyal from Pexels

Inget annat land har på senare tid genomgått mer radikala förändringar än just Bhutan.

2000-talet förde tv, internet och demokratisering till det sista Himalaya-riket, detta nästan över en natt.

Huvudstaden Thimphu har blivit en av Sydostasiens snabbast växande städer. Samtidigt, bara några kilometer norrut, lever fortfarande 20 000 nomader med att valla sina jakar på de höga slätterna i Himalaya.

Dokumentären tar upp alla olika utmaningar dessa människor står inför.

Vi möter unga Chewang, som ofta tvingas lämna sin familj i flera månader och vandra till höjder över fem tusen meter på jakt efter larvsvamp.

Svampen är känd inom den kinesiska medicinen, där den bland annat används som afrodisiakum. Dess popularitet har lett till att priset på vissa håll kan överstiga det dubbla priset på guld.

Det lilla landet i Himalaya

Bhutan
Youtube

Vi får även följa den femåriga Doryi, som skickas till ett kloster av sin fattiga familj. Under tiden försöker den engagerade ekologiska jordbrukaren Choki få det moderna livets fördelar till sin by.

Och den 73-årige bågskytten Ap Chimi tycker att den moderna världen är ganska krävande, så han bestämde sig för att ställa upp i bågskytte-turneringen för att visa ungdomarna i byn att ”gammal är äldst”.

Dokumentären tar tittarna med på en resa genom en tid som avspeglar västerländsk utveckling under förra seklet.

Förlusten av ett kollektivt liv i harmoni med naturen ställs mot vinsterna från globaliseringen.

Regissören Irja von Bernstorff, som bosatt sig i landet, ger oss en unik inblick bortom landets turistfasad för att visa Bhutans underbara värld som är så speciell.

Det dagliga livet i Bhutan

Spana även in dessa

Upplyftande

Drygt 50 000 spanska flaggor ”planterades” under natten i en park i Madrid för att hedra de som fallit offer för COVID-19. Den gräsbevuxna...

Blandat

Kommer USA inom kort att drabbas av en andra våg? I så fall kommer sjukhussystemets sprickor bli till rena avgrunder, den annalkande hösten och...

Blandat

Nu till ambulansförare i Indien. Med nedvevade fönster och tjutande sirener berättar den 41-årige ambulansföraren varför han kör ambulans. ”Jag förlorade min mamma för...

Blandat

Mobben jagar ikapp bilisten och jag är glad att jag inte satt i den bilen. Videon som laddades upp på Youtube för några timmar...