Dags för bilder från första världskriget, sådana där bilder som etsar sig fast på näthinnan, inte för att de är extremt våldsamma till sin natur, utan snarare för att de förmedlar krigets fasa.

5 kusliga bilder från första världskriget – plus denna

bilder från första världskriget

Första världskriget var extremt brutalt och måtte vi aldrig uppleva något liknande igen.

Då det inte finns speciellt mycket video- och ljudinspelningar från den tiden, så finns det inte så mycket media tillgängligt heller, jämfört med andra världskriget.

Men det finns något kusligt i sammanslagningen av den gamla världen och den nya världen, som producerat bilder som är oerhört starka.

1- Den kusliga väggen med ansiktsmasker

På bilden finns 18 gipsgjutningar som skapats utifrån ansikten på män som skadats i striden, och varje gjutning visar männens skador.

The Wall Of Masks
The Wall Of Masks

De moderna vapnen som användes under första världskriget i kombination med den enorma skalan resulterade i ett stort antal skador som läkare vid den tiden helt enkelt inte kunde behandla.

Den medicinska tekniken hängde inte med den militära tekniken, och vanställda soldater hade svårt att acceptera sina fruktansvärda skador, liksom synen av sitt eget ansikte i spegeln.

På många sjukhus förbjöds speglar då många svimmade när de fick se sig själva i spegeln. Plastikkirurgi var praktiskt taget obefintligt, och soldaten tvingades leva med stirrade främlingar och pekande barn.

Anna Coleman Ladd var en skulptör som ägnade sin tid åt att hjälpa dessa stackars soldater. Hon tillverkade ansiktsmasker som skulle täcka de olika missbildningarna, och hjälpa soldaten till ett någorlunda normalt liv.

En enda mask kunde ta en månad att göra. När soldatens sår läkts togs ett gipsavtryck av hans ansikte, sedan påbörjades den långa processen att producera en mask.

Anna Coleman Ladd

Stor ansträngning gjordes för att matcha masken med resten av mannens ansikte, inklusive hudfärg, färgton och benstruktur.

Dessa banbrytande ansträngningar ledde till stora framsteg, av vilka många skulle användas för att behandla de fruktansvärda skador som andra världskriget skulle orsaka nästa generation.

2 – Ryska gasmasker

Detta läskiga foto visar ryska soldater som stirrar intensivt på kameran genom sina gasmasker. Gasmasker har blivit synonymt med första världskriget och de giftgasattacker som drabbade soldater i skyttegravarna.

Giftgasen var ett desperat försök att komma ur det dödläge som nu rådde på Europas slagfält. De första gasattackerna kom som en total överraskning och var helt förödande för de oskyddade männen i skyttegraven.

Man använde många typer av gas, men senapsgasen är den mest ökända. Första gången den användes var 1917 av Tyskland, de som drabbades av gasen fick fruktansvärda skador som blåsor i huden, inre blödningar och uppsvullna luftvägar.

Många som utsattes för senapsgasen fick ofta leva flera ångestfulla veckor innan de slutligen dog.

Varje land producerade snabbt sina egna gasmasker för att skydda sina soldater, men allteftersom kriget drog ut på tiden blev gasattacker mindre effektiva, skriver unknown5

Då de tidiga versionerna av gasmasken producerats blixtsnabbt, var de oftast väldigt enkla, och fick den oavsiktliga effekten att soldaterna som bar dem såg ut som monster.

Ryska gasmasker från första världskriget

Ryska gasmasker - bilder från första världskriget
Skrämmer ju skiten ur fienden…

De ryska soldater på fotot tillhör dock de lyckliga, då uppskattningsvis 56 000 ryssar dog av gasattacker på östra fronten i brist på gasmasker.

3 – Tredje slaget vid Ypern – också känt som slaget vid Passchendaele

Battle of Passchendaele Dead Forest
Battle of Passchendaele Dead Forest

Detta kusliga foto visar de förödande effekterna som slaget vid Passchendaele hade på det omgivande landskapet, med skogen ”Château” i bakgrunden, det som en gång var en skog full av liv, liknar nu något från en annan planet.

Slaget som utkämpades mellan juli och november 1917 är ökänt för leran, förstörelsen och omfattningen av de skadade, som låg någonstans mellan en halv miljon till 750 000.

Den totala förödelsen av landskapet och kraftiga regn i kombination med den ständiga beskjutningen förvandlade marken till lervälling, så djupt att många män drunknade under fasansfulla kval i leran.

Den bepansrade soldaten

Den här bilden visar en soldat utrustad med Brewster´s kroppspansar. Med en vikt på 40 kilo bestod rustningen av ett bröstvärn och hjälm som kunde tåla en viss kulkaliber, ett försök att skydda soldater från maskingevärens skrämmande effektivitet.

4 – Brewster´s kroppspansar

Brewster´s kroppspansar
Brewster´s kroppspansar

Krig stimulerar ofta till innovation, och man insåg snabbt att infanteriet behövde ett bättre kroppsskydd mot automatvapen och det moderna artilleriet.

Varje armé som var inblandad i kriget kom med sin egna version av kroppsrustning, men de var klumpiga, tunga och dyra, och då miljoner soldater var engagerade i strid över hela kontinenten, var det ett hopplöst företag att utrusta alla soldater.

Den brittiska arméns medicinska gren uppskattade att drygt tre fjärdedelar av alla skador på slagfälten kunde ha förhindrats om soldaterna hade fått en adekvat kroppsrustning.

5 – Den granatchockade soldaten

Bilder från första världskriget - Den granatchockade soldaten
Bilder från första världskriget

Bilden från 1916 visar en man som lider av granatchock. Hans genomträngande stirrade och paralyserande leende är ett bevis på den galenskap som förorsakats av världskrigets brutala krigföring.

Begreppet granatchock myntades först av soldaterna själva och var en reaktion på den stora intensiteten av artilleribombardemangen som användes i ett försök att förstöra fiendens skyttegravar.

Under ”slaget vid Somme” sköt den brittiska armén över 250 000 granater den första dagen, där oljudet kunde höras nästan 50 mil bort.

slaget vid Somme

Om det kunde höras så långt bort är det svårt att ens föreställa sig hur det lät på frontlinjen.

Många soldater blev döva då trumhinnorna sprack av alla exploderade bomber och soldater med blödande öron var inte en ovanligt syn.

Sådana massiva artilleribombardemang var vanliga under hela kriget, och allteftersom månaderna gick ökade antalet män som visade tecken på granatchock.

Symtomen inkluderade huvudvärk, minnesförlust, tinnitus och illamående, och vissa män slutade helt enkelt att fungera under stridens stress.

Men det erkändes aldrig formellt som en sjukdom, och många som drabbades av granatchock avrättades för feghet och förräderi.

Även om det inte finns några exakta siffror så beräknas det att hundratals män som drabbats av granatchock avrättades.

Glöm inte att dela dessa bilder från första världskriget till dina vänner!

You may also like

More in Blandat