Vem var egentligen Billy The Kid? Alla som har lite intresse för gamla västernfilmer känner igen namnet, men få känner nog till debatten om vem han faktisk var.

Enligt de flesta källor dog han 1881, men kanske försvann han och levde vidare under namnet Brushy Bill Roberts ända fram till 1950?

I slutet av 1800-talet var den amerikanska vilda västern full av alkoholister och banditer, många blev ökända över stora områden.

Kanske mest känd av alla blev Billy the Kid. Det var ett smeknamn för Henry McCarty, senare känd som William H. Bonney. Han levde ett kort men intensivt liv.

Foto av Billy the Kid

Som tonåring kämpade den beryktade laglöse Billy the Kid för att få kontroll över ”New Mexico”, där han dödade tre personer, därefter flydde han till ”Arizona” där han bar ansvaret för ytterligare fem mord.

1881 flydde han från ett fängelse i New Mexico och tillbringade två dagar på rymmen efter att ha dödat två vicesheriffer. Sheriffen Pat Garrett skulle bli känd som den man som till slut dödade den förhärdade brottslingen Billy the Kid.


Billy the Kid

Men sedan började historier hävda att han aldrig dödades i skottväxlingen. Under flera år florerade historier om att han hade överlevt och försvunnit i natten för att leva resten av livet i hemlighet.

Men om han verkligen överlevde, vart tog han vägen och vad hände honom? Vissa menar att svaret finns hos Brushy Bill Roberts skriver ATI.

Uppkomsten av Brushy Bill Roberts

Nästan 70 år efter Billy the Kid´s död (eller påstådda död, enligt vissa) gjorde Joe Hines en bekännelse till sin advokat, William Morrison.

I en marktvist berättade Joe för sin advokat att han faktiskt var Jesse Evans, en berömd brottsling som försvann efter att ha släppts från fängelset 1882, och som sedan levt ett hemligt liv.

Nästan 70 år efter Billy the Kid´s död (eller påstådda död, enligt vissa) gjorde Joe Hines en bekännelse till sin advokat, William Morrison.

I en tvist om mark berättade Joe för sin advokat att han faktiskt var Jesse Evans, en berömd brottsling som försvann efter att ha släppts från fängelset 1882, och som sedan levt ett hemligt liv.

Joe Hines berättade att han också kände till en annan brottsling som också levde i hemlighet. Han avslöjade att hans vän, Ollie Roberts, även känd som Brushy Bill Roberts, från Hico, Texas, var ingen annan än den ökända Billy the Kid.

Brushy Bill Roberts

Advokaten vände sig genast till Roberts, under deras korrespondens lyckades han få Ollie Roberts att erkänna att han faktiskt var Billy the Kid.

I utbyte mot en fullständig amnesti, avslöjade Ollie Roberts hur han hade rymt och var han bott i mer än ett halvt sekel.

Brushy Bill Roberts hävdade att han föddes som William Henry Roberts, i Buffalo Gap, Texas. Tidigt i livet anammade han smeknamnet Billy the Kid.

Efter att ha flytt från fängelset 1881 bytte han namn till Oliver P. Roberts, och levde resten av sitt liv i det fördolda ända fram till sin död 1950.

Brushy Bill Roberts
Brushy Bill Roberts – Wikimedia Commons

Och på natten när sheriffen Pat Garrett förmodligen sköt Billy, hävdade Roberts att Pat skjutit en annan brottsling vid namn Billy Barlow, och att sheriffen ljög för alla att han skjutit Billy.

Under tiden hävdade den alternativa Billy the Kid, d.v.s Ollie Roberts, att han försvann i natten.

Förutom att han var Billy the Kid, hävdade Brushy Bill Roberts att han varit medlem i den laglöse Jesse James gäng. Roberts identifierade även Jesse James som J. Frank Dalton och hävdar att han kände honom väl.

Var Brushy Bill Roberts faktiskt Billy The Kid?

Även om många är tveksamma till Brushy Bill Roberts trovärdighet, köper många hans historia. Vidare visade en undersökning av Roberts kropp ärr som överensstämde med skador som åsamkas Billy.

William Morrison skrev en bok om ämnet och menade att Brushy Bill Roberts de facto var Billy the Kid. Morrison hävdade att andra laglösa (vars identiteter var fastställda) var ense om att det var Roberts som var Billy The Kid. 

Den laglöse Jose Montoya, till exempel, undertecknade till och med ett intyg för detta faktum.

Gravsten av Brushy Bill Roberts, som hävdar att han var Billy the Kid
Gravsten av Brushy Bill Roberts, som hävdar att han var Billy the Kid. – Wikimedia Commons

Morrisons bok var så övertygande att även president Harry Truman blev övertygad. I ett brev till Morrison uttryckte Truman sitt stöd för hans teori och beklagade att Roberts dog innan han kunde utfärda den amnesti Billy ville ha.

Debatten raser vidare

Debatten om giltigheten av Brushy Bill Roberts påstående rasar vidare även i detta århundrade. 2015 sade tv-profilen Bill O’Reilly att Brushy Bill Roberts var Billy. I sin bok menade han att mängden bevis som stödde Roberts övervägde de som motsade det.

Billy ståendes i mitten
Ett omtvistat foto som eventuellt visar Billy ståendes i mitten. Wikimedia Commons

Även om ett flertal försök har gjorts för att få klarhet har ingen lyckats. Man har använt sig av DNA och sofistikerad ansiktsmatchningstestning med fotografier av Roberts och Billy, men i slutändan har resultaten blivit motsägande och otillräckliga.

När han dog 1950 begravdes Brushy Bill Roberts i Hico, Texas med en gravsten med namnet Billy the Kid.

En annan gravsten finns i Fort Sumner, N.M., som hävdar att den verkliga Billy ligger under den. Så vi har för tillfälligt två gravar för en man , och kanske vi aldrig får veta hela sanningen…….

Glöm inte att dela artikeln till dina vänner!