Biltävlingen mellan New York och Paris

Den galna biltävlingen mellan New York och Paris 1908 – fakta och sköna anekdoter

Biltävlingen mellan New York och Paris 1908 var en gigantisk utmaning för alla inblandade. Därav namnet ”The Great Race”. Det vore ju en utmaning även med dagens bilmodeller.

Endast tre av sex tävlande lag lyckades ta sig i mål. Vinnaren var det amerikanska laget som körde en Thomas Flyer 1907.

Thomas Flyer 1907

Thomas Flyer 1907
Bild: National Automobile Museum

Inspirerad av det stora och uppmärksammade billoppet “Peking – Parisloppet 1907”, utlyste tidningarna ”Le Matin” och ”The New York Times” denna ännu mera utmanande och krävande tävling i november 1907.

Biltävlingen mellan New York och Paris 1908

Biltävlingen mellan New York och Paris

Loppet, som var det första i sitt slag bland bilar, startade på Times Square den 12 februari 1908.

13 lag antog utmaningen och anmälde sig till loppet, lagen representerade olika biltillverkare med den tidens ledande teknologi från 4 olika nationer, men endast sex av de anmälda lagen kom till start.

Sex bilar som representerade fyra nationer stod på startlinjen i vad som skulle bli en 169-dagars prövning (vilket gör det i termer av tid, till det längsta motorsportevenemang som någonsin har hållits).

New York – Parisloppet” var det första evenemang där en reporter fanns med hela tiden och som kunde lämna dagliga rapporter till tidningsredaktionen.

Nervös väntan vid starten i New York

starten i New York
Commons.wikimedia

De nationella flaggorna från Tyskland, Frankrike, Italien och USA vajade på startlinjen, där bilmärket Protos representerade Tyskland, en Zust representerade Italien, tre bilar (De Dion-Bouton, Motobloc och Sizaire-Naudin) representerade Frankrike, och en Thomas Flyer representerade USA.

Klockan 11:15 gick startskottet. Nu väntade det stora äventyret med få asfalterade vägar, och i många delar av världen inga vägar alls. Ofta fick lagen köra på järnvägsspår för att ta sig fram.

Fick ofta köra på järnvägsspår i brist på vägar

Fick ofta köra på järnvägsspår i brist på vägar
Inte alltid saker gick på räls, eller det var precis det som det gjorde ibland…

Amerikanernas bil Thomas Flyer var i ledningen efter att ha korsat USA och anlänt till San Francisco på 41 dagar, 8 timmar och 15 minuter. Det var första gången någon korsat USA med en bil på vintern.

Rutten tog dem sedan till Valdez, Alaska. Men väl där fann det amerikanska teamet att det rådde omöjliga förhållanden, varvid loppet omdirigerades över Stilla havet till Japan, där amerikanerna tog sig över till Japans hav.

Tävlingen mellan New York och Paris 1908

biltävlingen mellan New York och Paris 1908

Därefter gick det vidare till Vladivostok, Sibirien. Endast tre av konkurrenterna kom förbi Vladivostok: det var bilarna Protos, Züst och Flyer.

Slätterna i Sibirien och Manchurien var en närmast oändlig mardröm. Flera gånger mättes hastigheten i ”meter per timme” istället för ”mil per timme”.

Så småningom förbättrades dock vägarna allteftersom Europa närmade sig.

Den 30 juli 1908 anlände så bilen Thomas Flyer till Paris och korades som segrare, efter att ha tillryggalagt cirka 16 700 km.

Tyskarna, med racerföraren Hans Koeppen, hade anlänt till Paris fyra dagar tidigare, men straffades för fusk med 30 dagar för att inte åkt till Japan, och för att ha forslat sin Protos med tåg under en del av vägen.

Det gav amerikanerna vinsten med racerföraren George Schuster (den enda amerikanen som klarade hela distansen från New York till Paris) med 26 dagar till godo (fortfarande den största vinstmarginalen i något motorsportevenemang någonsin). Italienarna anlände senare i september 1908.

Segrarna har kommit i mål den 30 juli 1908 i Paris

målgång i Paris den 30 juli 1908
Commons.wikimedia

Loppet var av internationellt intresse med en daglig täckning på förstasidan av The New York Times och tidningen Le Matin.

Den vinnande föraren George Schuster valdes in i Automotive Hall of Fame den 12 oktober 2010.

Den vinnande bilen Thomas Flyer visas i Reno, Nevada, på National Automobile Museum, tillsammans med trofén.

Biltävlingen mellan New York och Paris 1908