Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Övriga

Den hjärtskärande historien om björnen Hope är bland det jävligast jag läst

Björnen Hope
Pixabay

Att ta del av björnen Hope och hans brutala öde gör att det knyter sig i magen, och man får något mordiskt i blicken. Om jag ska vara helt ärlig är det bland det jävligast jag läst.

Det handlar om ett djurplågeri utan motstycke, en råhet och brutalitet som kryper under skinnet på en.

Även för djurrättsorganisationer som är vana att hantera fruktansvärda grymheter, är björnens öde extremt upprivande.

Björnen Hope fick en mardrömsstart i livet

Björnen Hope
Hope vars framben hackades av vilket gjorde honom förlamad. Image: World Animal Protection

Han fångades redan som unge av tjuvjägare och fick tillbringa större delen av sitt unga liv instängd i en liten bur som var så liten att han knappt kunde ligga ner.

I en handling av sjukligt våld hackade hans ägare bort en av hans framben som straff för att björnen var rastlös.

Och han attackerades också med en hammare, tror experter och lämnade honom permanent förlamad och oförmögen att använda bakbenen.

Nu vid 8 års ålder får Hope – som bara kan använda ett ben – äntligen vård och kärlek efter att ha befriats från mardrömmen.

Bland det jävligaste jag läst

Björnen Hope
Hope kan bara använda ett av sina ben och har svårt att röra sig. Image: World Animal Protection

En hjärtskärande bild visa buren där han hölls fången innan han räddades från ett privat zoo i Pakistan.

När han räddades kunde han knappt andas. Philippa Swindall, på ”World Animal Protection” sade – ”Vi tror att Hope´s framben dinglade ut ur buren och ägaren såg då en möjlighet att försöka ”tämja” honom och lära honom en läxa, så han sågade av det.

”Vid ett annat tillfälle tror vi att han blev slagen med en hammare, vilket fick honom att förlora funktionen i bakbenen.

”Det är ett av de mest extrema fall vi sett. Alla björnar inom underhållningsindustrin genomgår den fruktansvärda grymma processen med att tränas, men det här är ett av de råaste fall vi sett.”

Hope räddades 2017 under en operation ledd av ”Bioresource Research Center” (BRC), som vägrade att ge upp hoppet om honom trots att vissa tyckte att hans skador var för alltför allvarliga.

Inte konstigt att björnen blev rastlös – instängd i den lilla buren

Bur
Den extremt lilla bur som björnen Hope tvingades leva i. Image: World Animal Protection

Han fördes till ”Balkasar Bear Sanctuary” i nordvästra Pakistan, där han nu beskrivs som en ”lycklig och livfull björn”.

Då kunde han bara röra huvudet och frambenet – och kunde bara stå upp i bara några sekunder.

Trycket på hans organ gjorde att han hade svårt med andningen, vilket innebar att en ny diet togs fram för att hjälpa hans återhämtning.

Chefen för centret (BRC), Dr Fakhar-i-Abbas, såg det som en rejäl utmaning att hjälpa Hope – och tog fram ett program som förvandlade hans liv, rapporterar mirror.

Balkasar Bear Sanctuary

Balkasar Bear Sanctuary
Har fått en fristad vid Balkasar Bear Sanctuary. Image: World Animal Protection

Madeeha Manzoor på (BRC) sade: ”Eftersom Hope inte kan använda poolerna i vår befintliga park planerar vi att anpassa en del av området för hans behov”.

”För det behöver vi lite tid – för tillfället designar vi ett nytt område samtidigt som vi noggrant följer honom.”

Men det tog lång tid för Hope att vänja sig vid sin nya omgivning, vilket inte var speciellt konstigt.

”Vi satt länge med honom för att hjälpa honom att bli bekant med oss”, sa Madeeha.

”Med tiden tillät han oss gradvis att börja hjälpa honom. Nu är han en lycklig björn full med livslusta. Han kan nu stödja sig på ena benet och kan även röra lite på sig.”

Nu har björnen äntligen fått en viss upprättelse

Björnen Hope
Den älskvärda björnen utsattes för extrema grymheter efter att ha fångats som liten. Image: World Animal Protection

Efter ett liv av övergrepp tog det lång tid för honom att lita på människor, och han var ursprungligen mycket aggressiv.

Tyvärr är Hopes fall inte unikt, och ”World Animal Protection” driver kampanjer för att stoppa all användning av björnar som underhållning.

Föreningen och dess samarbetspartners jobbar på ett unikt sätt genom att arbeta med ägarna, och hjälpa dem att hitta alternativa sätt att tjäna pengar på.

Många är ovilliga att skilja sig från sina björnar eftersom de är deras enda inkomstkälla, så att arbeta direkt med ägarna för att hitta andra alternativ är helt avgörande.

I ett fall, sade Philippa, övergav en man sin dansande björn i utbyte mot ett fordon, vilket innebar att han kunde försörja sin familj genom att arbeta som budbilsförare.

”Majoriteten av björnarna överlämnas via alternativa anställningar,” sade hon.

De förs till Balkasar där de rehabiliteras efter deras fruktansvärda upplevelser. ”Det är helt omöjligt att släppa ut dem i naturen igen,” sade Philippa.

Björnen Hope har fått tillbaka livslusten igen

Björnen Hope
Får äntligen omsorg efter att ha befriats från den mardröm han uthärdat. Image: World Animal Protection

”Ägarna kan ha tagit bort deras klor eller tänder, så att de inte kan försvara sig, och även om de är friska, är de för vana att vara i närheten av människor.

”Majoriteten är tagna direkt från deras naturliga miljöer. Deras första minnen är ofta att se sina föräldrar dödas och sedan säljs de för att genomgå den traumatiska processen med att tränas.

”Deras tänder och klor är borttagna så de inte kan skada sina ägare”.

”Det tar lång tid för björnarna att inse att de är säkra och att lära sig att vara en björn igen,” avslutar Philippa.

Introbild – Image by skeeze from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Mamman hade ett gruppvideosamtal på Whatsapp med sin son och hans vänner när helt plötsligt en halvnaken främling dök upp i gruppen. Mamma berättar...

Blandat

Irakiska COVID-läkare lever farligt, åratals av misskötsel av sjukhussystemet i kombination med coronapandemin har försatt dem i ett utsatt läge. Den irakiska läkaren Tariq...

Livet

En fabrik i Vietnam ertappades med att tvätta och ”återvinna” tusentals begagnade kondomer som sedan såldes till allmänheten. Polisen som gjorde en razzia mot...

Blandat

För ett tag sedan skrev jag om hur späckhuggare torpederar båtar utanför kusterna i Spanien och Portugal. Nu har Spanien förbjudit all segling längs...