Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Unika fenomenet – i år kryddas Halloween med en ytterst sällsynt ”blå måne”

blå måne
Pixabay

I slutet på månaden kommer vi kunna se en blå måne. Begreppet är numera benämningen på en andra fullmåne inom samma kalendermånad.

Som om 2020 inte varit konstigt nog, året där det mesta ställdes på ända, så kommer en verklig, sällsynt blå måne att inträffa – på självaste Halloween.

Det kommer nog att skapa lite extra kuslig stämning såhär inför Halloween, och månen kommer vara synlig på himlen runt om i världen.

Uttrycket används sällan på svenska men är mer vanligt på engelska, Blue moon, där det t.ex används i uttrycket, ”once in a blue moon”, vilket betyder mycket sällan.

I år bjuder oktober på två fullmånar. Den 1 eller 2 oktober (beroende på vilken tidszon du befinner dig i) gav oss skördemåne, fullmånen närmast höstdagjämningen, när dag och natt är lika långa, skriver JPOST.

Detta inträffar normalt i september, men i år inföll den i oktober. Även känd som ”Harvest Moon” i vissa delar av Amerika, där bönder traditionellt utnyttjade dess ljus för att skörda grödor långt in på natten innan vintern börjar.

En blå måne lagom till Halloween

En blå måne lagom till Halloween
Image by kien virak from Pixabay

Men nu tillbaka till ”Blue Moon” – det finns sju stycken vart 19: e år. Namnet är lite av ett reservnamn som ges för att hålla årets andra fullmånar sin rättmätiga plats.

Detta beror på att månen fullbordar 12 hela cykler av sin fas på 354 dagar, elva dar kortare än solkalenderåret med sina 365 dagar.

Årets händelse är särskilt ovanligt eftersom det är den första fullmånen som inträffar över alla tidszoner sedan 1944, även om det finns fullmånar på Halloween någonstans i världen vart 19: e år – vilket innebär att nästa kommer att inträffa 2039, följt av 2058 och 2077.

Den ”unika månen” kommer att vara synlig i Sverige den 31 oktober kl 15.49.

”Once in a blue moon” händer faktiskt i slutet på månaden

Introbild – Image by Susan Cipriano from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...

Blandat

En fitnesstränare och influencer menade att coronaviruset bara var fejk, men tvingades tänka om då han insjuknade i Covid-19. Den 33-årige Dmitriy Stuzhuk varnade...

Upplyftande

Ett svartvitt foto har blivit en symbol för hopp, en liten ljusglimt av det ”nya normala” som vi alla så längtar efter. Vi lider...