torsdag 21 oktober 2021

Det osannolika ögonblicket då blixten slår ner i samma lyktstolpe 11 gånger i rad! ###

Vad är oddsen för att blixten slår ner i samma lyktstolpe, och inte bara det, dessutom 11 gånger i rad, måste vara något slags rekord.

Man brukar ju säga att blixten slår aldrig ner på samma ställe, men det är en myt, det finns flera exempel på att den slagit ner två gånger på samma ställe.

Så att söka skydd på en plats där blixten just slagit ner är således inte någon bra idé, den kan mycket väl slå ner där igen.

Det finns för övrigt en man i USA som träffats av blixten två gånger, men inte vid samma tidpunkt, och mirakulöst överlevt.

Han heter Rod Wolfe och kallas lite skämtsamt för ”Lightning Rod” – vilket är det engelska namnet för åskledare.

blixten slår ner i samma lyktstolpe
Image by StockSnap from Pixabay

Men det verkar ändå råda delade meningar om detta, de flesta avfärdar det som en myt, men hittade en artikel från SR som säger att den INTE gör det.

Mats Leijon, professor i elektricetetslära vid Uppsala universitet säger att blixten bara slår ner en gång på samma ställe.

– När vi människor inte manipulerar med det är det faktiskt en sanning.

Om vi inte, genom åskledare, hade styrt blixten var den ska slå ner så hade blixten inte träffat samma ställe två gånger.

Det hela har med tillgängliga joner att göra, enligt Mats Leijon. Där blixten har slagit ner en gång är området så att säga upprensat.

Förenklat kan man säga att allt som gjorde att blixten valde den punkten är borta och kan vara så under en ganska lång tid, berättar han.

Här slår blixten slår ner i samma lyktstolpe 11 gånger i rad !

Introbild – Image by StockSnap from Pixabay