Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med

Blandat

Nya rön – enkelt blodprov kan upptäcka cancer flera år innan symptomen visar sig

blodprov kan upptäcka cancer
Pexels

Ett enkelt blodprov kan upptäcka olika typer av cancer flera år tidigare än vad som tidigare var möjligt med traditionella detekteringsmetoder, enligt ny forskning publicerad i den vetenskapliga tidskriften ”Nature Communications”.

Forskare har i flera år försökt hitta ett verkningsfullt screeningtest som på ett tillförlitligt sätt kan upptäcka cancer innan tumörcellerna börjar sprida sig, vilket gör behandlingen mer effektiv.

Men fram till idag har de flesta försök varit verkningslösa, eller i bästa fall bara påvisat halvdana resultat. Det banbrytande nya testet som går under namnet PanSeer, utvecklades genom ett kinesiskt-amerikanskt projekt.

Ett enkelt blodprov kan upptäcka cancer

blodprov kan upptäcka cancer
Photo by Edward Jenner from Pexels

Det utvecklades av ett internationellt team av forskare från ”University of California”, som framgångsrikt kunde diagnostisera fem olika typer av cancer, detta långt innan symptomen dök upp i de patienter de testade, skriver jpost.

De fem typer av cancer som PanSeer för närvarande kan upptäcka är magcancer, matstrupscancer, tarmcancer, lungcancer och levercancer, alla ganska vanliga.

Testet är baserat på en teknik som tagit ett decennium att utveckla, och det kan upptäcka maligna tumörer i tidiga stadier som inte lett till några symtom ännu, och därmed inte varit möjliga att upptäckas med tidigare metoder.

Tidigare detektionsmetoder involverade vanligtvis forskare som samlade in blodprover från personer som redan diagnostiserats med sjukdomen.

Den nya studien baserar sig på en undersökning som genomfördes mellan åren 2007–2017, där man tog blodprover från drygt 120 000 friska människor i Kina från människor innan de uppvisade några tecken på cancer.

Detekteringstekniken är baserad på en biologisk process som kallas för DNA-metyleringsanalys, som söker efter specifika DNA-fragment för olika cancerformer och identifierar områden med störst risk att ha förekomsten av cancer.

Söker efter specifika DNA-fragment

blodprov kan upptäcka cancer
Photo by Martin Lopez from Pexels

En speciell algoritm sammanställer sedan resultaten och presenterar en indikation på en persons sannolikhet att utveckla sjukdomen.

”Våra resultat visar att det finns markörer i deras blod som visar att de har cancer, detta upp till fyra år innan de uppvisar symptom”, säger Kun Zhang vid University of California. ”Det har aldrig gjorts tidigare.”

Testet lyckades upptäcka tidiga tecken på cancer hos 95% av de 605 patienterna som inte visade några symtom när de testades, men som utvecklade cancer upp till fyra år senare.

Forskarna hoppas nu att PanSeer, eller liknande, kommer att bli ett årligt standardtest, men konstaterade att ytterligare och mer omfattande studier måste göras innan det kan bli en verklighet.

Introbild – Photo by Pranidchakan Boonrom from Pexels

Spana även in dessa

Blandat

Hur upphör egentligen en pandemi, vad får den att klinga av och försvinna helt? I dessa tider är det tiotusenkronorsfrågan på hur och när...

Blandat

Man kan säga att John Snow revolutionerade epidemiologin med sitt nya djärva tankesätt och den numera världsberömda kartan. 1854 spreds nyheter om ett mystiskt...

Blandat

Ignaz Semmelweis var läkareen som visade att barnsängsfeber var smittsam och att fallen av barnsängsfeber kunde minskas drastiskt om vårdpersonalen tvättade sina händer grundligt...

Blandat

Dags för alla pandemier genom historien. Ända sedan urminnes tider har infektionssjukdomar följt oss i hasorna och orsakat död och kaos. Även om vi...