Nu ska vi beskåda den bolivianska klockan som går baklänges. Byggnaden som rymmer Bolivias lagstiftande församling i centrala La Paz, har en klocka över entrén som liknar en spegelbild.

Siffrorna på klockan är omvända och klockan går moturs.

Byggnaden, som uppfördes under 1920-talet och ursprungligen byggdes som huvudkontor för Bolivias centralbank, hade en vanlig klocka ända fram till 2014, då klockan spegelvändes för att bättre återspegla det bolivianska folkets ”sydliga lynne”.

”Vem sa klockor måste alltid måste gå på samma sätt? Varför måste vi alltid vara lydiga? Varför kan vi inte vara kreativa? ”

Den bolivianska klockan som går baklänges

bolivianska klockan går baklänges
Rogerio Camboim S A/Flickr

Den frågan ställde sig Bolivias utrikesminister David Choquehuanca, som verkade särskilt nöjd med tanken.

Enligt David Choquehuanca så gjordes ändringen för att få bolivianerna att mer uppskatta sitt arv och stärka befolkningens inhemska rötter.


De två huvudsakliga inhemska grupperna i Bolivia är, Aymarerna och Kuchuanerna, klockan ska återspegla det förflutna och framtiden, skriver amusingplanet

bolivianska klockan går baklänges
Dan Lundberg/Flickr

Den omvända klockan överensstämmer också med den riktning som solens skugga rör sig på södra halvklotet. På norra halvklotet löper solskuggan medurs, medan den i södra halvklotet rör sig moturs.

Men det gäller inte för hela året. Då det ligger nära ekvatorn, flyttas skuggan i La Paz inte alltid moturs.

Under södra halvklotets sommarmånader ändras riktningen till medurs när solen passerar söder om La Paz.

Den tidigare klockan

Den tidigare klockan
Pablo Andrés Rivero/Flickr

När den nya klockan installerades trodde många invånare i La Paz att det var ett fel. Andra välkomnade förändringen. Vissa tycker att alla klockor på kontinenten borde vara omvända som den här.