Bokhjulet var faktiskt 1500-talets föregångare till BookBeat och liknande tjänster.

Under 1450-talet utvecklade Johannes Gutenberg sin metod för att trycka böcker med lösa, återanvändningsbara typer för varje enskild bokstav. Detta gjorde det lättare att trycka fler böcker

Idag är e-böcker vardagsmat och mycket har hänt sedan Gutenbergs tryckpress såg dagerns ljus.

Hans tryckpress gjorde böcker allmänt tillgängliga, och idag är e-boks-läsaren så kompakt att vi kan bära runt på tusentals böcker i vår ficka.

Detta skulle låta utopiskt för någon som var född på 1500-talet, men man gjorde så gott man kunde – speciellt Agostino Ramell.

Agostino Ramell lanserade idén om ett bokhjul

Agostino Ramell uppfann bokhjulet

Agostino var en italiensk militäringenjör. Som en ung tjänstgjorde han under den kända italienska krigsherren, Marquis of Marignano, och erhöll utbildning i matematik och militärteknik.


Han hade en säregen förmåga att lösa mekaniska problem. Han byggde dock inte många maskiner, men hade massor av idéer för att lösa vardagliga problem, som att mala korn, eller dra tunga föremål, eller försvara en stad.

1588 samlade han nästan tvåhundra av sina bästa idéer och publicerade dessa i boken med titeln ”Le diverse et artificiose-maskin del Capitano Agostino Ramelli”.

Boken innehöll 195 sidor fulla med gravyrer tillsammans med detaljerade beskrivningar av varje mekanism, tryckta på både italienska och franska skriver amusingplanet.

Där fanns olika metoder för att pumpa upp vatten, som vattenpumpar, vattenhjul och brunnar. Andra konstruktioner omfattade kranar, broar, fontäner, skruvstänger och så vidare.

Bokhjulet blev verklighet

bokhjulet

Men en av hans mest kända idéer blev bokhjulet. Det var hans försök att lösa problemet med att läsa eller referera till flera böcker på en gång.

Men han byggde aldrig någon maskin, men hans illustrationer fick ett stort inflytande och många snappade upp hans idéer.

År 1661 kom bland annat boken ”Theatrum machinarum novum” där den tyske arkitekten och ingenjören Georg Andreas Böckler kopierade arton av Agostino´s gravyrer.

En maskin som faktiskt byggdes var just bokhjulet, men det var först på 16 och 17-talet.

Dussintals bokhjul baserade på Agostinos design byggdes över hela Europa. Minst fjorton av dessa finns kvar än dag.

Ett bokhjul tillverkat 1625

bokhjul tillverkat 1625
Foto: Kerstin Namuth / Wikimedia

Glöm inte att dela detta till dina bokälskande vänner!