Brittiska fotbollshuliganer
Photo by John Cameron on Unsplash

Det kusliga med brittiska fotbollshuliganer – nu kommer nästa generation …..

Brittiska fotbollshuliganer är ständigt på tapeten. De har nog funnits lika länge som sporten, men det extrema övervåldet är motbjudande och skrämmande.

Hade planerat en artikel om Tipsextra, men hamnade i denna sörja av våld, kaos och vandalism, orsakade av brittiska fotbollshuliganer.

Minns att jag för länge sedan läste boken “Bland Huliganer” av Bill Buford. Han var invandrad från USA men numera bosatt i Storbritannien.

Boken börjar med att han står på en perrong i Wales, när ett märkligt meddelande hörs i högtalarna.

Bill Buffords läsvärda bok om brittiska fotbollshuliganer

Bill Buffords bok om brittiska fotbollshuliganer
Image: Penguin books

“Ni som står på perrongen, backa några meter och håll er lugna, det kommer strax ett tåg och det kommer inte att stanna, men håll er lugna”.

Han blir helt chockad när han ser hur tåget som passerar vandaliseras å det grövsta, och hur säten, hatthyllor och ölflaskor kastas ut genom tågets fönster, samtidigt som de vrålar i kör.

Där börjar han fundera på hur denna våldskultur uppstår, vad driver dessa huliganer, och han beslutar sig för att börja gå på fotbollsmatcher och få kontakt med dess olika firmor.

Det extremt kusliga med brittiska fotbollshuliganer

Jag vet att man försökt stävja våldet med enorma insatser, och att våldet minskat sedan 70-talet, men nu blossar det upp igen, med en ny generation av huliganer, kanske värre än någonsin.

Huliganism var en gång så vanlig i Storbritannien att den gick under namnet “den engelska sjukan”.

Häromveckan attackerade en mobb på ca 20 personer Ed Woodward´s hem – Manchester Uniteds verkställande direktör.

Lyckligtvis var varken han, hans fru eller deras två små flickor hemma under den skrämmande incidenten.

“Woodward har varit en katastrof som verkställande direktör och måste lämna klubben,” säger en källa till The Sun.

“Så vi beslutade att besöka honom för att berätta det för honom, ansikte mot ansikte.”

Brittiska fotbollshuliganer i kamp med polisen

“Vi fick inte tag på honom men förhoppningsvis kommer han att fatta galoppen, vi kommer inte ge vika och vi kommer inte att acceptera att vår klubb förstörs.”

“The Men In Black” är bara ett av dussintals beryktade fotbollsfirmor som fortfarande härjar i landet.

Men det chockerande antal fotbollsrelaterade attacker som registrerats de senaste månaderna visar hur en ny generation hotar att dra landet tillbaka till de ökända åren.

Under de senaste två säsongerna rapporterades incidenter på drygt 1 000 planerade fighter och det är oroande, detta blir den nya normen.

– Mark RobertsNational Police Chief’s Council Football Policing Lead

“Intressant nog så är det mer våld i de lägre ligorna, det kan nog tillskrivas att det ofta är färre poliser där.”

Så vilka är dessa firmor, och vilken är värst? Här är deras mörka historia och den förödelse de fortfarande åsamkar än idag.

Brittiska fotbollshuliganer och de ökända firmorna i landet

Brittiska fotbollshuliganer och de ökända firmorna i landet
Image credit: The SUN

Manchester United

Firma: The Red Army

Klubb: Manchester United

“The Men In Black” är bara ett gäng av fraktionerna av huliganer som stöder Manchester United – medans det större kollektivet är mer känt som “The Red Army”.

En av undergrupperna av “The Red Army” som kallas “Inter City Jibbers” har notoriskt varit kopplade till extremt allvarliga brott såsom narkotikasmuggling och väpnat rån.

På sin storhetstid var huliganerna kända för våldsamma slagsmål över hela landet, samtidigt som staket började sättas upp för att förhindra att folk stormade planen.

Men de har också varit inblandade i allvarliga slagsmål under de senaste åren.

Champions League matchen mellan Manchester United och Roma slutade i våld och kaos

2007 var poliserna så oroliga att Manchester United-huliganer skulle förvirra sig till “Ponte Duca D’Aosta” i Rom – där Roma-ultras möts, så de gjorde en karta som visade exakt var bron fanns så de kunde undvika den.

Men de cirka 300 Manchester United huliganerna använde kartan för att hitta dit i stället och intensiva slagsmål bröt ut.

Och det finns till och med band mellan legendariska klubbspelare och Manchester United-huliganer.

Under 2017 avslöjades det att Tony O’Neill, som var medlem i “The Red Army” arbetade på ett hotell som ägs av Gary Neville och Ryan Giggs, mittemot Old Trafford.

Brittiska fotbollshuliganer har slagits blodiga

Den ökända O’Neill har fängslats tre gånger tidigare för fotbollsrelaterat våld och överlevde dessutom en skjutning i magen på en pub 2004.

Millwall

Firma: Bushwackers

Klubb: Millwall

Millwall Bushwackers är utan tvekan den mest kända firman i Storbritannien.

Ursprungligen kallad F-Troop, har Bushwackers förknippats med extrem huliganbrutalitet.

1965 kastades en handgranat in på planen från Millwall klacken i en match mot Brentford, men som tur var det en blindgångare.

Men även under de senaste åren har klubben blivit besläktad av fansens våldsamhet.

Brittiska fotbollshuliganer från Millwall

Brittiska fotbollshuliganer från Millwall
I årtionden har de våldsamma fansen från Millwal stolt sjungit: ”Ingen gillar oss – vi bryr oss inte’” Bild: Youtube

2001 stormade 250 Millwall huliganer puben The Feathers där Wolverhamptons firma Subway Army satt och rispade sina rivaler i ansiktet med Stanley-knivar.

Och bara ett år senare skadades 47 poliser och 24 polishästar när huliganer gick bärsärk efter att Millwall förlorat en match mot Birmingham City.

Theo Paphitis, som var Millwalls ordförande på den tiden, sa: “Problemet med massvåld är inte bara ett Millwall problem, det är inte ett fotbollsproblem, det är ett problem som plågar hela samhället.”

Klubben införde ett medlemskrav så att bara fans med medlemskort tilläts gå in på Millwalls ökända arena, “The Den”.

2009 var de involverade i upploppet vid Upton Park när Millwallfans slogs med rivaler från West Ham på och utanför Upton Park.

Storleken på blodutgjutelsen var gigantisk, där flaskor och tegelstenar användes. Det indikerade på att slagsmålen troligtvis var planerade, en person knivskars svårt.

Och förra året fick Everton supportern Jay Burns en “livsändrande skada” när han slitsades i ansiktet av en knivbeväpnad Millwall huligan före en FA Cup-match i London.

Stoke

Firma: Naughty 40

Klubb: Stoke City

Förra säsongen visade siffror att Stoke City supporters var de som blev föremål för flest arresteringar i landet. Det grundar sig i klubbens beryktade firma, Naughty 40.

Brittiska fotbollshuliganer sätter polisen i arbete

När de var som störst hade gänget drygt 700 medlemmar och ett inmurat rykte för att slåss före, under och efter matchen.

Men en av de mörkaste avsnitten i klubbens historia kom för bara två år sedan i turneringen Checkatrade Trophy i en match mellan Stoke City och dess lokala rivaler Port Vale.

Den 4 december 2018 bröt våldsamma strider ut på gatorna och i arenan slät fansen ut sätena och kastade dem på poliser.

Över 150 poliser skickades för att stävja mobben i och runt Vale Park, där polisen attackerades med mynt och brandbomber.

Brittiska fotbollshuliganer

Efteråt fördömde chefssuperintendenten Wayne Jones från Staffordshire polisdistrikt det “avskyvärda beteendet av ett stort antal fans”.

Men det fanns en rädsla för huliganproblem redan innan säsongen ens hade börjat.

En medlem från Naughty 40 varnade medlemmar på Facebook med att posta inlägg om deras “hemliga” aktiviteter.

“Vi är inte här för att hjälpa någon … Låt oss bara ha en bra och intressant säsong … Och hålla det hemligt,” löd det hotande inlägget.

Birmingham

Firma: The Zulu Warriors

Klubb: Birmingham City

Zulu Warriors följer Birmingham City – därmed deras våldsamma rivalitet med huliganer som stöder Birminghams andra stora klubb, Aston Villa.

The Zulu Warriors

Deras namn kommer från det faktum att de var en etniskt mångfaldig firma i en tid då de flesta andra bestod av mestadels vita medlemmar, av vilka många hade högerextrema åsikter.

De sågs som ett sådant hot i slutet av 1980-talet att polisen i West Midlands inledde en undercover operation av dem som gick under namnet “Operation Red Card”.

Michael Layton som arbetade undercover sade att huliganerna skulle sjunga “Zulu, Zulu, Zulu” innan deras blodsutgjutelse på matchdagen.

“Övervakningskameror i arenor och införandet av ny lagstiftning har haft en positiv effekt.

Men jag är säker på att det fortfarande finns organiserade och beslutsamma grupper av individer som bara njuter av tanken på att få konfrontera sina ” motståndare” i strid och det handlar om att vinna “, säger Michael Layton till Birmingham Mail.

“De har grupperingar i de lägre ligorna där det ofta inte finns någon större polisnärvaro” tillade Layton.

Så sent som 2007 blev en funktionär i Cardiff City blind på ett öga när han träffades av en klump betong som kastats av Birmingham City huliganer.

Chelsea – Nynazistiska attacker mot utlänningar

Firma: Headhunters

Klubb: Chelsea

Chelsea Headhunters var mest framträdande på 1980- och 1990-talet med starka band till nynazistiska terrorgrupper som Combat 18 och till och med KKK.

Den kanske mest beryktade incidenten med Headhunters var när en amerikansk barchef blev allvarligt misshandlad efter att Chelsea förlorat en match.

Den ökände firmamedlemmen Kevin Whitton dömdes till fängelse för attacken 1985, och firmamedlemmen Thug Matthews dömdes året efter.

Mobben av Headhunter sades ha stormat puben och skrikit “Krig! Krig! Krig!” och “Ni jävla amerikaner som kommer hit och tar våra jobb!”

Matthews var åter i nyheterna 2002 när han och hans 21-åriga son William fängslades för att de brutalt slog två poliser när polisen försökte hindra honom från att urinera på en polisstation i Surrey.

Men ännu mer nyligen var Headhunters bland de 300 huliganer som krossade butiker och kaféer i Paris 2014.

De flög till Frankrike över för att delta i uppgjorda slagsmål med huliganer från Paris St. Germain, när lagen möttes i Champions League.

De engelska huliganerna gjorde nazistiska hälsningar och sjöng rasistiska ramsor i den franska huvudstaden, ett år innan Chelsea fans filmade när de knuffade av en svart man från ett tåg i tunnelbanan i Paris.

2018 publicerades bilder på sociala medier av en Chelsea Headhunters flagga med företagets namn där flaggan hade en SS-dödskalle – en symbol som användes av nazistiska officerare som drev koncentrationsläger.

West Ham

Firma: The Inter City Firm

Klubb: West Ham United

Det var inte bara Millwall-fans som startade upplopp på Upton Park – även West Ham huliganer gjorde det också.

Inter City Firm är West Hams mest kända gäng, uppkallad efter tågen på vilka de reser till bortamatcher.

ICF, som var stort mellan 1970- och 1990-talet, har varit inblandat i många farliga sammandrabbningar med andra klubbar i London.

ICF blev kända för att lämna ett kort på sina offers kroppar och löd: “Grattis, du har precis sprungit på ICF”.

Det ökända kortet ICF-kortet

ICF-kortet
ICF-kortet, som visades i filmen “Rise of the Footsoldier”, Bild: Facebook

Cass Pennant, som var general för ICF, har publicerat flera böcker om sin tid i firman – han överlevde trots att han skjutits tre gånger i samband med bråk med andra firmor.

Före detta huliganen Cass Pennant

Han började sin självbiografi genom att säga att han varit “involverad i mer våld än de flesta kommer att uppleva under hundra liv.”

“Jag har skjutits, jag har blivit knivskuren och jag har slagits.

“Mina favoritvapen var mina nävar, yxan och farbror Stan – min pålitliga Stanley kniv.”

Leeds

Firma: The Service Crew

Klubb: Leeds United

När huliganismen var som värst gjorde The Service Crew sig ett namn som en av de vildaste firmorna i Storbritannien.

Leeds blev det första engelska laget som förbjöds från europeiska matcher när klubbens fans gick bärsärk under Europacupfinalen mot Bayern München i Paris 1975 .

De reagerade på en rad av vad de uppfattade som orättvisa domarbeslut, bröt det ut upplopp i Leeds-sektionen av stadion, där de rev loss stolar och kastade dem vilt omkring sig i protest.

The Service Crew

Ett säte träffade en tysk TV-man som förlorade ett öga, och en fotograf fick armen knäckt.

Ett decennium senare dog en 15-årig pojke, Ian Hambridge, på Birmingham Citys arena St Andrews när en mur kollapsade på honom under upplopp mellan huliganer från Leeds och Birmingham.

Nittiosex poliser skadades också när de försöka stoppa förödelsen, vilket senare beskrevs av en domare som “the Battle of Agincourt than a football match”.

Och 2007 stormade cirka 200 Leeds huliganer planen i en hemmamatch mot Ipswich.

Cirka hälften av dem rusade mot motståndarlagets fans – 13 Leeds-fans blev bannlysta från fotbollsmatcher.

Leeds United kontra Millwall!

Introbild – Photo by John Cameron on Unsplash