Första molekylära bilderna av den brittiska virusmutationen B.1.1.7

Forskare vid University of British Columbia (UBC) har publicerat de första molekylära bilderna av den brittiska virusmutationen B.1.1.7, som först upptäcktes i Storbritannien förra året.

De är först i världen att publicera strukturella bilder av N501Y-mutationen på SARS-CoV-2-spikproteinet – en förändring som tros ligga bakom dess mer smittsamma karaktär och snabba spridning.

Resultaten publicerades i den vetenskapliga tidskriften PLOS Biology.

Bilderna, tagna med nästan atomupplösning, ger en kritisk inblick i varför B.1.1.7-varianten som nu står för ett växande antal fall i Kanada är mer smittsam.

SARS-CoV-2-viruset är 100 000 gånger mindre än storleken på ett knappnålshuvud, vilket gör det omöjligt att upptäcka med ett vanligt ljusmikroskop. Proteinerna på ytan är ännu mindre.

Den brittiska virusmutationen B.1.1.7

Den brittiska virusmutationen B.1.1.7
Spikproteinmutanten (i blått) bunden till två kopior av ACE2-receptorn (i rött). Image Courtesy: University of British Columbia

Vår analys avslöjade att även om N501Y-mutanten kan binda och komma in i våra celler lättare, kan den fortfarande neutraliseras av antikroppar.

Detta är en viktig observation och bidrar till den växande bevismängd att de antikroppar som skapas i vårt immunsystem sannolikt kommer att skydda oss mot B.1.1.7-varianten.

Forskarna studerar också B.1.617 (indisk) variant, inklusive P.1 (brasiliansk), B.1.427 / B.1.429 (kalifornisk) och B.1.351 (sydafrikansk), skriver ubc.

Stammen som dök upp i England i december kallas 501Y.V1 eller VOC202012 / 01 och tillhör linjen B.1.1.7.

De engelska, sydafrikanska och brasilianska varianterna delar alla mutationen som kallas N501Y, och betraktas som mer smittsamma.

Introbild – Image by Dr StClaire from Pixabay

Nya poster