Blandat

5 extremt brutala fängelser i världen – där ens liv hänger på en skör tråd

Dags för några extremt brutala fängelser i världen. För oss är ett fängelse ett ställe man låser in bovar på, och där de förhoppningsvis kommer ut som bättre människor.

Det är ett välkänt faktum att vi har väldigt bra förhållanden på våra svenska anstalter jämfört med många andra länder, och jag erinrar mig vagt ett citat som lyder:

Ett lands standard på sina fängelser säger mycket om landet

Minns inte vem som sade det, eller huruvida detta var den exakta ordföljden, men andemeningen var i alla fall sådan.

Brutala fängelser i världen som ger en kalla kårar

brutala fängelser i världen
Inga man direkt vill hänga med…

Att hamna bakom lås och bom är ett skrämmande scenario, man berövas sin frihet, man rycks bort från nära och kära, för att inte tala om riskerna för diverse övergrepp från härdade brottslingar.

Det finns emellertid vissa fängelser i världen som får våra fängelser att framstå som rena campingsemestern. I den här artikeln listas 5 av världens värsta fängelser, varav ett är stängt.

1 Black Dolphin – Ryssland

Black Dolphin Prison

I ett land känt för att ha ett brutalt tufft fängelsesystem vet du att ett fängelse är dåligt när det får ryktet som Rysslands värsta fängelse.

Fängelset ”Black Dolphin” ligger nära gränsen till Kazakstan och huserar de farligaste och råaste brottslingarna från hela Ryssland, inklusive kannibaler, terrorister och pedofiler.

Vid ankomsten är fångarna försedda med ögonbindel och tvingas sitta på huk, med händerna hårt bojade bakom ryggen.

Det ger vakterna en fullständig kontroll, det förhindrar även att fångarna får någon chans att kartlägga fängelset, vilket minskar risken för flyktförsök.

Varje gång de förs in och ut ur sina celler flyttas fångarna på detta sätt. Det har visat sig vara en effektiv strategi, då det inte har funnits några som flytt från ”Black Dolphin” .

Fångar hålls i celler bakom tre uppsättningar av ståldörrar, och vanligtvis delar två fångar en cell på 4.6 kvadratmeter.

De fångarna är under konstant bevakning dygnet runt av övervakningskameror, samt kontrolleras visuellt var 15 minut av en vakt.

Black Dolphin tillhör verkligen ett av dessa brutala fängelser i världen

En vanlig dag börjar kl. 06.00, då den intagne måste stiga upp från sängen och tillbringa större delen av dagen i sin cell. Under denna tid får han varken sitta eller vila på sin våningssäng, tills det är sovdags igen.

Det finns ingen fängelsegård, istället får fångarna sitt korta dagliga träningspass i en annan cell, där träningspasset helt enkelt består av att de får vandra fram och tillbaka.

De intagna får en måltid med soppa och bröd, det finns ingen cafeteria. Måltiderna äts i cellen, vilket ytterligare begränsar möjligheterna till någon form av social kontakt.

När dagen är slut tvingas de sova med ett starkt ljus över huvudet och de får inte täcka för sina ansikten.

Under sådana förhållanden bryts de ner och allt hopp ebbar ut. De blir som vandrande robotar som accepterar att deras enda sätt att lämna anstalten, det är via dess kyrkogård.

Men saker har förbättrats rejält, de intagna får välja vad de vill arbeta med, de har tillgång till media och bibliotek, till och med en liten kyrka, som de själva byggt.

2 La Sabaneta – Venezuela

La Sabaneta Prison
Brutala fängelser i världen

Venezuela har några av de mest våldsamma och laglösa fängelserna i världen. La Sabaneta är troligtvis det värsta och hyser 3700 fångar som trängs i en anläggning utformad för bara 700 fångar.

En sådan överbeläggning, i kombination med bristande resurser och en konstant underbemanning, har lämnat detta helvetiska fängelse i händerna på gäng av blodtörstiga och våldsamma fångar.

Våld och knivskärningar är nästan lika vanligt som att äta eller sova. Våldtäkt och till och med halshuggning är också vanliga händelser.

Med bara en vakt per 150 fånge är det omöjligt att upprätthålla någon ordning, gängets lagar är den enda lagen.

Under ett massivt uppror 1994 stormade beväpnad polis fängelset och dödade 100 fångar. I den efterföljande utredningen i fängelset hittades automatvapen, knivar, och till och med granater.

Livet inom fängelseväggarna är det ultimata testet för överlevnad, detta är ingen plats för de svaga. Nya fångar måste vara beredda att kämpa för att skydda sig själva, så att de inte ses som lätt byte för våldtäkter eller att bli dödade.

De som inte kan skydda sig själva kan söka skydd från andra på bekostnad av att bli slav, t.ex som att laga mat, städa och utföra sexuella tjänster till gängledarna.

Även de mest grundläggande faciliteterna saknas. Plastpåsar används som toaletter, fångarna får tvätta sig med vatten från en delad hink och dricksvattnet är infekterat av parasiter och bakterier.

Kolera, AIDS och en hel mängd andra infektionssjukdomar frodas i fängelset, där ett utbrott av kolera nyligen dödade 700 fångar.

Den genomsnittliga fången får två måltider per dag om de har tur, och här anses det vara en lyx att ha en cell. De flesta fångar sover i eländiga hängmattor i de smala korridorerna.

Endast gängledarna med pengar och makt har råd med grundläggande tjänster som medicinsk vård och sin egen cell, och många driver sina imperier inifrån sin cell tack vare enkel åtkomst till mobiltelefoner och internet.

Fängelset La Sabaneta är verkligen helvetet på jorden för de olyckliga nog som döms till ett liv inom dess murar.

3 Gldani – Tbilisi, Georgien

Gldani
Gldani är ett av alla brutala fängelser i världen

Fångar som dagligen utsätts för våld, men det skrämmande är att våldet utförs fångvaktarna, de utför överfallen, våldtäkterna och tortyren.

Fångarna är fullständigt försvarslösa inför vakterna som har total makt inom dess väggar, och alltför ofta missbrukar de sin makt och de riskerar inga repressalier.

Förhållandena vid fängelset uppmärksammades första gången 2012 när videofilmer läckte ut som innehöll scener där vakter utförde övergrepp, tortyr och våldtäkt.

I en scen ses en fånge misshandlas sexuellt med ett kvasthandtag, medan andra filmer visade hur fångar misshandlas och torteras.

Sådana straff delas lättvindigt ut bara för deras egen njutning, de straffar fångarna helt enkelt för de betraktar dem som odjur.

Överbeläggning, dålig medicinsk vård och ohälsosamma förhållanden är ingenting i jämförelse med den terror och sexuella övergrepp som fängelsevakterna utövar.

Sedan videon släpptes har regeringen inlett en utredning om missbruket på grund av omfattande offentliga protester och flera vakter har avskedats, men det är okänt om situationen har förbättrats.

Det som gör situationen ännu mer oroande är att många av fångarna egentligen bara är ”småbrottslingar” och ”hederliga” tjuvar, i ett land där bara en promille av alla åtalade frikänns av domstolarna.

Då är det högst sannolikt att många oskyldiga män sitter felaktigt dömda bakom galler och som tvingas utstå vakternas tortyr. Faktum är att oavsett vad du anklagas för, finns det en risk att du hamnar bakom galler i Gldani.

4 Gitarama Central i Rwanda – numera Muhanga Prison

Gitarama Central i Rwanda
Brutala fängelser i världen – Gitarama Central i Rwanda

Gitarama är världens mest överfulla fängelse. Där trängs 7000 fångar som pressats in i en anläggning avsedd för bara 400.

Men i ett land som Rwanda, där en halv miljon människor slaktades i ett folkmord, är fångarnas situation inte direkt i fokus bland medborgarna, särskilt inte när många av fångarna aktivt deltog i folkmordet.

I fängelset har varje fånge bara 0.8 kvadratmeter utrymme, många har inget annat val än att stå hela dagen, och de måste sova hopkurade var de än kan, det är en kronisk brist på utrymme.

Det finns praktiskt taget ingen sanitet, och golvet är täckt med avloppsvatten.

Många av fångarna har fått sina fötter, ben eller tår amputerade på grund av alla infektioner de fått genom från det smutsiga golvet.

Överbeläggningen är så allvarlig att många fångar dör av kvävning och sjukdom, och när det var som värst på 90-talet var det flera dödsfall per dag.

De sjuka lämnades att dö på grund av bristande medicinsk vård, och många fångar lider av fruktansvärda sår som sprängda trumhinnor, ruttnande kroppsdelar.

Den extremt kraftiga överbeläggningen gör det nästan omöjligt för utomstående att få en inblick, men där finns allt det vanliga såsom våld, mord och våldtäkt.

AIDS har spridit sig som en löpeld och tar kål på många fångar tillsammans med andra infektionssjukdomar.

Det hela förvärras av den enkla måltiden som ges till fångarna en gång om dagen, vilket ytterligare komprometterar deras immunsystem.

På 90-talet döptes fängelset om och förhållandena förbättrades något, men det rankas fortfarande som ett av de värsta fängelserna på planeten.

Här betraktas döden som en lyx. Då många står anklagad för folkmord så väntar de bara på döden, fängelset visar att det finns saker som faktiskt är värre än döden.

5 Hoeryongfånglägret i Nordkorea – känt som läger 22

Hoeryongfånglägret - läger 22

Läger 22 var ett politiskt fängelse som inte var något annat än ett koncentrationsläger. Det var helt stängt från omvärlden, och alla fångar dömdes till livslångt fängelse.

Lägret var enormt, fördelat på ett område 50 kilometer långt och 40 kilometer brett.

Det var omgivet av elektriska staket och övervakas av tungt beväpnade vakter. Man uppskattar är det huserade ca 50 000 fångar, de flesta satt där helt enkelt för att ha kritiserat regeringen.

Det som är ännu mer chockerande är att läger 22 bara var ett av upp till 30 sådana koncentrationsläger i Nordkorea.

Förhållandena i lägret var fruktansvärda. Undernäring var en norm, och fångar hölls nära svältgränsen, och rör sig som vålnader täckta i trasor.

Matransonerna vara bara 170 gram majs två gånger om dagen, och fångarna måste jaga råttor och ormar om de vill öka på sitt kaloriintag.

Vad vi vet om dessa läger

På grund av matbristen så dog ca 2000 intagna varje år av svält, av vilka många bara var barn.

Alla fångar förväntades arbeta och användes som slavarbetare inom industrin och jordbruket genom hårt fysiskt arbete med primitiva verktyg.

Medicinsk vård fanns inte och de sjuka sattes i karantän och lämnades att dö.

Det är inte förvånande att vakterna hanterade fångarna med extrem brutalitet. Misshandel var vardagsmat och vakterna betraktade fångar som slavar.

De hade makten över liv och död och de fick döda en fånge som inte följde order.

Våldtäkt var vanligt, och straff utmättes för de minsta överträdelserna, som att inte böja sig för vakterna snabbt eller djupt nog. Enligt vittnesuppgifter används fångar för dödliga experiment med kemiska vapen.

Lägrets existens förnekas av de nordkoreanska myndigheterna. Men i juni 2012 ska ett godståg ha fört fångarna söderut, och hela eller delar av dess åkermark brukades hösten 2012 av lokala bönder.

Därmed hade detta ökända läger 22 stängts.

Men hur många läger som fortfarande är i drift, det vet nog bara partiledningen i Pyongyang.