Challenger 2 tanks
via Wikimedia Commons

UK skickar ”Challenger 2 tanks” till Ukraina – så hur bra är dom egentligen?

Storbritannien kommer att skicka en skvadron med 14 stycken ”Challenger 2 tanks” till Ukraina ”under de kommande veckorna”, säger Downing Street.

Det är första gången västerländska stridsvagnar har utlovats till Kiev, något som länge efterfrågats av Ukraina.

Även ett 30-tal AS90, som är stora, självgående kanoner, som drivs av fem skyttar, kommer också tillhandahållas, skriver BBC.

Förhoppningen är att andra länder ska följa efter, framför allt Tyskland, och leverera Leopard 2-stridsvagnen.

Många menar också att dessa stridsvagnar kan bli en vändpunkt i kriget, det handlar om en av världens bästa stridsvagn.

En stilstudie av stridsvagnen

Challenger 2 tanks
Simon Q, CC BY 2.0 via Wikimedia Commons

Challenger 2 är tungt bepansrad och är en väl skyddad och stridstålig stridsvagn, till skillnad från de ryska stridsvagnarna.

Tornet och skrovet skyddas av andra generationens Chobham-pansar, även känd som Dorchester, vars detaljer är hemliga.

Men de sägs ha en motståndskraft som är mer än dubbelt så stor som rullad homogen pansar mot högexplosiva anti-stridsvagnsprojektiler.

Så hur bra är de egentligen?

Stridsvagnen är det tredje fordonet med detta namn, det första var A30 Challenger, en design från andra världskriget som använder Cromwells tankchassi.

Den andra var Persiska Gulfkrigets Challenger 1, som var den brittiska arméns huvudstridsvagn från början av 1980-talet till mitten av 1990-talet.

Sedan de började användas har olika uppgraderingar försökt förbättra dess skydd, rörlighet och dödlighet, varav den senaste var Life Extension Program (LEP).

I mars 2021 tillkännagav den brittiska armén planer på att uppgradera 148 Challenger 2 under LEP med målet att förlänga dess livslängd till åtminstone 2035.

Challenger 2 tanks