Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Blandat

Två nya studier från igår visar hur lätt coronavirus kan spridas på flygningar

Coronavirus spridas på flygningar
Pixabay

Hur lätt kan coronavirus spridas på flygningar? Alla är nog ense om att det inte är en gynnsam miljö, men hur stor är risken? Jo den är ganska stor enligt två nya studier.

Den unga kvinnan och hennes syster reste runt i Europa precis när pandemin tog fart och de besökte Milano och Paris innan de åkte till London.

När kvinnan lämnade London den 1 mars fick hon ont i halsen och hostade när hon gick ombord på flyget hem till Vietnam, men ingen tänkte mer på det.

När hon klev av flygningen i Hanoi tio timmar senare hade hon infekterat 15 andra personer på planet, rapporterade forskare på fredagen.

Coronavirus kan lätt spridas på flygningar

Coronavirus spridas på flygningar
Image by JUNO KWON from Pixabay

Denna berättelse är bara en av två studier som publicerades på fredagen som tar upp hur coronaviruset kan spridas på flygplan, de menar att det inte räcker med att glesa ut avstånden bland passagerare, de kan bli smittade ändå.

I en annan incident verkar passagerare på ett flyg från Boston till Hong Kong ha infekterat två flygvärdinnor.

Båda fallen handlade om långa flygningar tidigt i pandemin innan flygbolagen började kräva ansiktsmasker.

Ett team från Vietnam spårade ett kluster av smittade kopplade till flygningen som anlände till Hanoi från London den 2 mars.

”Den 27-årig affärskvinnan från Vietnam, som vi identifierade som det troliga indexfallet, var stationerad i London sedan början av februari”, skrev Nguyen Cong Khanh från ”National Institute of Hygiene and Epidemiology” i Hanoi.

”Den 22 februari reste kvinnan och hennes syster till Milano, Italien och därefter till Paris för den årliga modeveckan innan de återvände till London den 25 februari”, skrev de i tidningen ”Emerging Infectious Diseases”.

Vid denna tidpunkt hade coronaviruset börjat sprida sig snabbt i Italien, men mycket få fall hade rapporterats i Storbritannien. Kvinnan gick ombord på ett flyg till Hanoi den 1 mars.

”Kvinnan som reste i affärsklass hade ont i halsen och hostade under hela flygningen”, tillade forskarna. Tre dagar efter ankomsten till Hanoi testades hon positivt för viruset, skriver CNN.

Livet i Hanoi

Hanoi
Image by Thomas G. from Pixabay

Hälsotjänstemän spårade 217 passagerare samt besättningen på planet och hittade 12 andra passagerare i businessklass, två i ekonomiklass och en besättningsmedlem som smittats.

Utredarna sa att det inte fanns någon annan troligt förklaring än att de smittats av den sjuka kvinnan på flighten.

”Den mest troliga överföringsvägen under flygningen är aerosol- eller droppöverföring från kvinnan, särskilt för de som satt i affärsklass”.

”Vi drar slutsatsen att risken för överföring av SARS-CoV-2 under långa flygningar är verklig och kan orsaka stora klusterutbrott av COVID-19, även i businessklassliknande miljöer där det är glest mellan sätena, skrev de i rapporten.

”Så länge COVID-19 utgör ett globalt pandemihot krävs bättre åtgärder vid ombordstigningen samt screening av alla passagerare vid ankomst för att göra resan säker.”

I det andra fallet flög ett par från Boston till Hong Kong i affärsklass den 9 mars. De uppvisade båda symtom och konstaterades vara smittade av coronaviruset.

Smittspårningen visade att två flygvärdinnor också smittats av viruset. ”Den enda platsen där alla fyra personerna samtidigt befunnit sig i en längre period var inne i flygplanet”, skrev Deborah Watson-Jones från ”London School of Hygiene & Tropical Medicine”.

”Genetisk sekvensering länkade alla fyra fallen. De nästan fullständiga virala genomerna från alla fyra patienterna var 100% identiska”, skrev Watson-Jones och hennes kollegor.

Introbild – Image by Jan Vašek from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...

Blandat

En fitnesstränare och influencer menade att coronaviruset bara var fejk, men tvingades tänka om då han insjuknade i Covid-19. Den 33-årige Dmitriy Stuzhuk varnade...

Upplyftande

Ett svartvitt foto har blivit en symbol för hopp, en liten ljusglimt av det ”nya normala” som vi alla så längtar efter. Vi lider...