Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Hur kommer det sig att sjukdomar som coronaviruset dyker upp i just Kina?

coronaviruset i Kina
Bild: Lam Yik Fei för The New York Times

Hur kommer det sig att coronaviruset dyker upp i just Kina av alla länder? Både SARS och COVID-19 hade sitt ursprung i Kina. Kort så handlar det om deras förfärliga djurmarknader.

Från början av mars 2020 finns ett nytt coronavirus, kallat COVID-19, i mer än 70 länder och det har dödat drygt 3 100 människor, varvid den stora majoriteten dött i Kina.

Det var där viruset dök upp i december 2019. Detta är inte ett nytt fenomen för Kina; 2003 uppstod också SARS-viruset där, under liknande omständigheter, innan det spred sig över världen och dödade nästan 800.

Både SARS och COVID-19 tillhör familjen ”coronavirus” och båda verkar ha kommit från djur på Kinas ökända djurmarknader.

De på alla sätt vidriga djurmarknaderna

coronaviruset i Kina
Arend Kuester via Flickr. CC BY-NC 2.0

Experter har länge förutspått att dessa marknader, kända för att vara potentiella sjukdomskällor, skulle möjliggöra ytterligare ett utbrott. Just djurmarknaden i Wuhan pekas ut som virusets epicentrum.

Marknaderna och handeln med djur är det underliggande problemet med dessa pandemier. Ända tills Kina löser problemet, kommer sannolikt fler att dyka upp.

Det är egentligen otroligt att landet fortfarande tillåter detta djurplågeri som fortgår dygnet runt, inte bara är det barbariskt, det utgör ju även en betydande hälsorisk för oss människor.

Vox har grävt djupare i problemet med en välgjord film, ( som vanligt ), och det är en mörk och djupt oroande sida som framträder.

Hur kommer det sig att coronaviruset dyker upp i just Kina?

Kolla även in dessa

Blandat

Det florerar åtskilligt med falska rykten om coronaviruset, där det ena är värre än det andra. Har som policy att när jag publicerar något...

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...