Connect with us

Sök bland alla artiklar

Blandat

Italienska forskare hävdar att COVID-19 fanns i landet redan i september 2019

COVID-19 i Italien 2019
Pixabay

COVID-19 fanns i Italien redan så långt tillbaka som i september 2019, det säger nu forskare i Italien.

Världshälsoorganisationen säger att COVID-19 var okänd innan utbrottet först rapporterades i den kinesiska staden Wuhan i december.

Några månader senare upptäcktes de första officiella fallen i Europa. Men forskare i Italien säger att de har bevis på att viruset fanns mycket tidigare efter att ha analyserat blodprover i en cancerstudie.

Prover från fyra patienter som togs i början av oktober 2019, visade sig innehålla antikroppar, enligt resultat publicerade i ”National Cancer Institute” (NCI) i Milano.

Resultaten betyder att de då fått coronaviruset redan i september – cirka fem månader innan Italien registrerade sitt första officiella COVID-19-fall den 21 februari, i norra Lombardiet.

Studien – publicerad av NCI: s vetenskapliga tidskrift ”Tumori Journal” – fann att 11,6% av 959 friska volontärer, som ingick i studien för lungcancer mellan september 2019 och mars 2020, hade utvecklat antikroppar långt före februari.

Giovanni Apolone, medförfattare till studien, sade: ”Det är slutsatsen: personer utan symtom var inte bara positiva efter de serologiska testerna, utan de hade också antikroppar som kunde döda viruset, rapporterar sky news.

”Det betyder att det nya coronaviruset kan ha cirkulerat bland befolkningen länge och med låg dödlighet, inte för att försvinna, utan för att dyka upp och öka igen.”

COVID-19 i Italien redan 2019?

COVID-19 i Italien 2019
Image by Gabriele Lässer from Pixabay

Ytterligare ett specifikt SARS-CoV-2 (coronavirusstammen som orsakar COVID-19) antikroppstest utfördes av ”University of Siena” för samma forskning.

Italienska forskare har tidigare sagt att de rapporterat högre antal fall med svår lunginflammation och influensa än vanligt i Lombardiet under sista kvartalet 2019 – ett tecken på att det nya coronaviruset kan ha varit närvarande.

Milan har varit centrum för Italiens coronavirusutbrott, som drabbade regionen Lombardiet hårdast under den första vågen av pandemin.

Introbild – Image by fernando zhiminaicela from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Nu varnar forskare för ett nytt coronasymtom som kan vara en indikation på att du blivit smittad – det handlar om en ”konstig känsla...

Upplyftande

Barns brev till jultomten har i år delvis ändrat karaktär, det är tydligt hur barnen påverkats av den rådande pandemin. En titt på de...

Blandat

Verklighetens Mowgli är en djup tragisk historia. Han tvingas ta sin tillflykt till djungeln för att slippa bli mobbad i byn. Hans stackars mamma...

Blandat

Kinesiska forskare hävdar nu att coronaviruset uppstod i Indien. Peking har länge försökt lägga skulden för utbrottet på andra länder. Först var det Europa...