40% av de som blir allvarligt sjuka i COVID-19 är under 60 år – här är varför

Det finns en djupt oroande ökning av antalet svårt sjuka i COVID-19 bland människor under 60 år, enligt en rapport som släpptes på söndagen av ”Coronavirus Knowledge and Information Center”.

”Vi ser en tydlig minskning av allvarligt sjuka hos 60 år och äldre”, enligt rapporten.

”Men vi ser också en ökning bland yngre grupper som blir allvarligt sjuka, vilket förra veckan utgjorde nästan 40% av de nya allvarliga fallen.”

Enligt uppgifter från israels hälsovårdsministerium var nästan 75% av de som diagnostiserats under helgen under 40 år, medan bara cirka 7% var över 60 år.

Av de allvarliga fallen var 38% under 60 år. Förra veckan var siffrorna ungefär 34% och vid toppen av den tredje vågen, runt den 20:e januari, var siffran 26%.

Det utgör en ökning med 53% av antalet allvarligt sjuka under 60 år, bara under den senaste månaden.

Det finns två anledningar till detta, enligt professor Cyrille Cohen, chef för ”Bar-Ilan University’s Immunotherapy Laboratory”.

Å ena sidan, ju fler äldre som vaccinerats, desto mer kommer andelen yngre oskyddade människor som drabbas av viruset att öka, sade han, och de kommer att bli det dominerande åldersspannet på sjukhusen.

Å andra sidan börjar man förstå att den brittiska varianten inte bara är mer smittsam, utan sannolikt också mer dödlig, sade Cohen.

Fler allvarligt sjuka i COVID-19 är under 60 år

COVID-19 under 60 år
Image by fernando zhiminaicela from Pixabay

Den brittiska varianten har blivit den dominerande stammen i landet, enligt rapporten.

”Stammen är känd för att vara mycket smittsammare jämfört med tidigare stammar, och enligt nya studier i Storbritannien är den också mer dödlig med mellan 30% och 70%, jämfört med den ursprungliga virusstammen”.

Genetisk sekvensering av allvarligt sjuka gravida kvinnor har visat att majoriteten smittades av den brittiska mutationen, berättade professor Galia Rahav, vid ”Sheba Medical Center” till The Jerusalem Post.

På söndagsmorgonen fanns det 55 allvarlig sjuka patienter inlagda, varav 13 låg inlagda på IVA. Av dessa låg fem personer kopplade till ECMO-maskiner – alla under 54 år. Dessutom intuberades fem personer – alla under 55 år.

”Vi ser hur unga blir mycket allvarligare sjuka än vi någonsin sett tidigare”

Men Galia sa att även om unga kanske inte dör, ser vi en växande andel med långtidscovid, som kan bestå av extrem trötthet och andfåddhet eller minnes, koncentration eller sömnproblem. Vissa upplever också bröstsmärtor och huvudvärk.

En rapport från Mayo Clinic visade att prover som tagits flera månader efter att patienten återhämtat sig visar på en varaktig skada på hjärtmuskeln och lungorna.

”Vi kämpar idag för livet för unga patienter i åldrarna 44, 46, 47 och 50 som försämrades under helgen,” säger professor Ze’ev Feldman, chef för avdelningen för neurokirurgi vid Sheba.

”Trycket att öppna upp samhället kommer att leda till en fjärde våg”, sade han. ”Hälso- och sjukvården är redan under extrem press. Du bör följa råden och agera ansvarsfullt.”

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay

Spana även in dessa

Kuslig spökstad fastfrusen i tiden med djävulska temperaturer ner mot – 50°C

Kusliga bilder från en rysk spökstad, ca 18 mil från staden Vorkuta, efter att invånarna flytt dess outhärdliga temperaturer på hiskeliga -50°C. Vorkuta är en...

Farhågor kring stängda gränser och alla nya varianter av coronaviruset

Det känns som att antal hotande varianter av coronaviruset aldrig tar slut. Det poppar ständigt upp nya varianter som hotar våra förhoppningar om ett...

5 hårresande mysterier om kusliga ”spökskepp” som lever vidare än idag

Bara ordet spökskepp ger en kalla kårar, minns att jag för många år sedan läste en bok som hette dödsskeppet, när man väl mönstrat...

Senaste inläggen