covid-fall tredubblas i Europa
Image from Pixabay

Antal covid-fall har tredubblas i Europa enl WHO – och vad väntar då i höst?….

Antal covid-fall tredubblas i Europa, land efter land drabbas av nya vågor och antalet sjukhusinläggningar har fördubblats.

Tredubblingen i Europa under de senaste sex veckorna står för nästan hälften av alla infektioner globalt, enligt WHO.

I ett uttalande på tisdagen beskrev WHO:s Europachef, Dr Hans Kluge, COVID-19 som ”en otäck och potentiellt dödlig sjukdom” som folk bör ta på största allvar.

Antalet covid-fall tredubblas i Europa

Han sa att nya supersmittsamma varianter av omikron driver utvecklingen i Europa och att upprepade infektioner potentiellt kan orsaka långtidscovid.

”Med stigande fall ser vi också en ökning av sjukhusinläggningar, som bara kommer att öka ytterligare under höst- och vintermånaderna,” sa Kluge.

”Denna prognos innebär en enorm utmaning för vårdpersonalen som redan är hårt pressade sedan 2020,” citerar euronews.

Han tillade att trots det ökade antalet sjukhusinläggningar har antalet inläggningar på IVA hittills varit ”relativt låga”.

En enorm utmaning för vårdpersonalen

covid-fall tredubblas i Europa
Image from Pixabay

Kluge sa att länder på södra halvklotet för närvarande upplever en mycket aktiv influensasäsong som, i kombination med covid, tynger sjukvården.

”Vi kommer sannolikt att se ett liknande scenario på norra halvklotet”, sa han och varnade för att ett ökat tryck kan leda till affärs-, resor- och skolkaos.

Tidigare i veckan varnade två brittiska medicinska tidskrifter att stora delar av landets sjukhussystem (NHS) är nära en kollaps.

Introbild – Image by Gerd Altmann from Pixabay