covid-stammen pirola
Pixabay

Hur illa är nya covid-stammen Pirola – och vad spelar dess 35 mutationer för roll? ….

Nu till nya covid-stammen Pirola som skapar en viss oro då den verkar runda immunförsvaret och dessutom är extremt smittsam.

Men för de flesta av oss har livet återgått till det normala, det känns nästan som att pandemin är ett överspelat kapitel.

Vi går till jobbet igen och lever ungefär som vi gjorde innan pandemin, men hotet finns ständigt närvarande.

Den mörka sanningen är att covid fortfarande plågar stora delar av världen och utgör en tyst mördare bland oss.

En ny studie från Zoe Health uppskattar att bara i Storbritannien finns för närvarande 1,2 miljoner infekterade med coronaviruset, det är ungefär 1 per 57 personer.

Viruset utvecklas ständigt och den nya varianten pirola omikron ökar nu över hela landet.

Den 17 september fanns det 42 registrerade fall av pirola, vetenskapligt kallad BA.2.86.

Även i Sverige har man upptäckt fall av det nya covidviruset pirola, även om antalet är låga.

Viruset orsakar stor oro eftersom det har 35 mutationer, vilket gör det svårt att skydda sig mot.

Det har också blivit sju sjukhusinläggningar som följd, men hur farligt är de och vad ska vi göra för att skydda oss mot det?

Är nya covid-stammen Pirola farlig?

Dr Hana Patel förklarar, ”Forskningen som kommit ut säger att det har en mutation som betyder att det rundar människors immunförsvar och göra dem sjuka.”

Även om det bara har varit sju sjukhusinläggningar hittills i Storbritannien säger Hana att det sannolikt är de som redan är sköra, skriver mirror.

”Det tenderar att vara människor som har andra hälsorelaterade problem som t.ex lungproblem, eller hjärtproblem, eller försvagat immunsystem,” säger hon.

Professor Stephen Griffin, virolog vid Leeds University, förklarar att det på grund av bristande testning och att stammen ännu är i sin linda gör det svårt att avgöra hur farligt det är.

”Det orsakar inte nödvändigtvis de stora vågorna ännu, men det kan vara så att det i framtiden är början på något helt annat”, säger han.

”Vi vet att det definitivt kan undvika antikroppar i vårt blod, men vi har inte sett det infektera tillräckligt många ännu för att förstå hur allvarligt det är.

Jag tror att det handlar om att vara försiktig och att låta tiden utvisa.”

Vilka symptomen ger covid-stammen pirola?

covid-stammen pirola
Pixabay

Enligt en hälsostudie från ZOE är de vanligaste symtomen på pirola nysningar, ont i halsen, huvudvärk, rinnande näsa och antingen mild eller svår trötthet.

De rapporterade mindre vanliga symtomen inkluderar ögonirritation, utslag och till och med diarré.

Hur ska människor skydda sig mot viruset?

”Folk frågar mig om de ska gå tillbaka till att bära masker eller handskar och, för de som är i riskzonen, ska de isolera sig?

Jag tror att det beror mycket på individen”, säger Dr Patel.

För personer som är mottagliga för att bli sjuka på grund av viruset rekommenderar hon också att de ska ta sina influensavacciner och covid-vacciner.

För de som inte är i riskzonen bör dock fortfarande vara försiktiga. ”Om du hostar eller är förkyld, var försiktig så du inte sprider det.

Nys i pappersservetter och släng dem, tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

Var även försiktig när du går in i slutna utrymmen där det finns många andra människor som kanske hostar eller mår dåligt då det lätt sprider sig.”

Professor Griffin tillägger, ”om du hamnar i risksituationer – som dåligt ventilerade, trånga utrymmen – bär en filtrerande mask eller be någon att öppna ett fönster.

Och så klart”, betonar han. ”Om du erbjuds ett vaccin, ta det definitivt.”

Introbild – Image by Steven C from Pixabay