covid-varianten BA.2.86
Pixabay

Nya extremt muterade covid-varianten BA.2.86 – så vad kan den ställa till med? …

Tre fall av den nya covid-varianten BA.2.86 har upptäckts i Danmark, UK och Israel, och i morse meddelade även USA att de hade hittat ett fall.

U.S. Centers for Disease Control and Prevention meddelade på torsdagen att de upptäckt den extremt muterade varianten i Michigan, rapporterar cbsnews.

Den extremt muterade BA.2.86 har också upptäckts i ett antal andra länder, och nu ökar oron i världen.

Stammen placerades på Världshälsoorganisationens övervakningslista på torsdagen på grund av det ”stora antalet mutationer den bär på.”

Maria Van Kerkhove, epidemiolog och ansvarig för covid-responsen vid WHO, sa att informationen om den nya stammen är begränsad.

Det stora antalet förändringar med många mutationer behöver närmare övervakning och granskning sa hon.

Hon skrev på X, tidigare Twitter: ”Övervakning, sekvensering och covid-19-rapportering är avgörande för att spåra kända och upptäcka nya varianter.”

Nya covid-varianten BA.2.86

covid-varianten BA.2.86
Pixabay

Stammens många genetiska förändringar, jämfört med den ursprungliga omikron-varianten 2021, har uppmärksammat forskare på att fallen kommer öka.

Dess många mutationer kan innebära att det rundar kroppens immunitet från tidigare infektioner eller vaccinationer.

”Djup mutations-skanning indikerar att BA.2.86 kommer att att ha lika eller större flykt-egenskaper än XBB.1.5, sa Jesse Bloom igår.

BA.2.86 har 36 mutationer i förhållande till omikrons XBB.1.5-variant, sa Bloom, evolutionär biolog vid Fred Hutch Cancer Center.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO:s generaldirektör, sa att testning och att vara vaksam var avgörande i kampen mot coronaviruset.

”Vi skulle inte veta om viruset förändras, om vi inte testar tillräckligt. Tester är avgörande för att se hur viruset utvecklas, säger han.

Så kanske vi måste vi damma av våra ansiktsmasker igen, vi får helt enkelt sitta lugnt i båten och avvakta.