D-vitamin vid COVID
Image from Pixabay

Israelisk studie hittar starka bevis på att D-vitamin kan hjälpa vid COVID….

Israeliska forskare säger att de har samlat de mest övertygande bevisen hittills om att D-vitamin kan hjälpa vid COVID.

Ett ökat intag av D-vitamin kan kraftigt reducera risken för allvarlig sjukdom eller död, skriver Times of Israel.

Forskare från Bar Ilan University och Galilee Medical Center säger att vitaminet har en så stark inverkan på sjukdomens svårighetsgrad att de kan förutsäga hur människor skulle klara sig om de smittades baserat på inget annat än deras ålder och D-vitaminnivåer.

De skrev i en förhandsgranskad artikel att brist på D-vitamin ökar risknivåerna avsevärt, som publicerades i tidskriften PLOS One.

Fann att D-vitamin kan hjälpa vid COVID

D-vitamin vid COVID
Image from Pixabay

De baserade sin studie utifrån den forskning som utfördes under Israels två första vågor av viruset, innan vacciner blev allmänt tillgängliga.

Men de betonade dock att vitamintillskott inte var ett substitut för vaccin, utan snarare ett sätt att hålla immunitetsnivåerna uppe.

D-vitaminbrist är utbrett över hela Mellanöstern, inklusive i Israel, där nästan fyra av fem personer har låga halter, enligt en studie från 2011.

Men genom att ta kosttillskott så kan man undvika de värsta effekterna av sjukdomen, enl forskarna i den israeliska studien.

”Det var anmärkningsvärt och slående hur riskerna ökade hos de med brist på vitaminet jämfört med de som inte hade det”, summerade Dr. Amiel Dror.

Studien är inte sprillans ny dock, men jag fann ändå materialet värt att publicera, nu när vi ser hur omikron sveper över Sverige igen.

Introbild – Image by Arek Socha from Pixabay