Hittade mystiska ljudband i sin källare – visade sig vara originalinspelningar från dagen D

Dagen D, de allierades invasion i Normandie, även känd som Operation Overlord under andra världskriget har blivit synonymt med den största amfibiska invasionen i världshistorien, med över 160 000 soldater.

Landstigningarna inleddes tisdagen den 6 juni 1944, med start klockan 06:30, det blev en vändpunkt under andra världskriget. Reportern George Hicks spelade in det kaos som rådde i Normandie.


Landstigningen i Normandie

Dagen D
Bild: Wikipedia

Nu vidare till historien, det var Bruce Campbell som sprang på några av andra världskrigets viktigaste radiosändningar, fast då visste han inte att han hittat ett av världshistoriens mest kända radiosändning.

Recordgraph tillhörde den nya tekniken

En Recordgraph var en bärbar inspelare som fångade ljud på Amertape. På morgonen den 6 juni 1944 använde reportrarna den nya tekniken för att bevaka invasionen. Bild: Stern collection

Historien tar sin början 1994, när Bruce och hans fru köpte en stuga strax utanför New York. Stugan, som tidigare ägdes av VD´n för ett företag som tillverkade ljudinspelningsutrustning, var full av dammiga lådor och gamla band.

”Jag hittade ett band märkt med ”1944, VJ day”, bland de olika sakerna,” sa Bruce till The Washington Post. ”Jag stoppade in dom i en plastpåse, och tänkte att det kanske är något, sedan glömde jag helt bort dem”.


Flera år senare tog Bruce, som nu flyttat, hjälp av en brittisk elektrotekniker för att ta reda på vad som fanns på bandet. Han blev chockad över att få reda på att han hade originalsändningar från dagen D.

George Hicks originalinspelning från dagen D

”Jag lyssnar på det här och känner att jag står på stridsskeppet med den här reportern George Hicks,” sa Bruce. ”Det fick nackhåren att resa sig.”

Hicks sändning anses ofta vara en av de ”bästa ljudinspelningarna” från andra världskriget.” Inspelningen är betydelsefull eftersom han var en av de få journalisterna som rapporterade om dagen D i realtid.

Hicks dog i sitt hem i New York 1965 vid 59 års ålder. Han förärades en stjärna på ”Hollywood Walk of Fame” som stor radiopersonlighet.

I måndags donerades bandet från Hicks berömda sändning till National D-Day Memorial i Bedford, Virginia.