Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Darja Saltykova – den ryska adelsdamen som mördade tjänare på löpande band

Darja Saltykova

Darja Saltykova (allmänt känd som Saltychikha) var en rysk adelsdam, sadist och brutal seriemördare. Hon föddes 1730 och blev ökänd för att tortera och döda de flesta av sina tjänare, främst kvinnor.

Det sägs att Darja Saltykova slog ner sina tjänare, hällde kokande vatten på dem och trampade till och med på magen på en gravid kvinna.

Hon arresterades 1762 och dömdes för mord på 138 kvinnliga tjänare. Hon fick stå vid skampålen i Moskva och fängslades sedan resten av livet i kloster.

Darja Nikolajevna Saltykova

Darja Nikolajevna Saltykova

Enligt närboende skedde kusliga saker kring den ryska aristokraten Darja Saltykovas gods. Ljuden av skrik och piskrapp trängde genom den ryska natten, de härrörde från den så kallade ”blogrevinnans” bostad.

Liksom ett spindelnät så fångade hon in flickor, som sedan aldrig skulle återvända.

En gång kallades en präst till hennes gods för att leverera sista smörjelsen till en gravid kvinna. Kvinnan hade slagits och huggits ihjäl, vissa hävdade att Darja Saltykova stampat på den gravida kvinnans mage.

Blodgrevinnan utan samvete

Darja Nikolajevna Saltykova
Illustration

Ett annat rykte berättar om en bybo som passerade adelskvinnans gods och såg hur ett kvinnolik släpades bort i natten. Man hade flått kroppen och håret hade slitits bort.

Trots hennes blodiga bana så var inte Darja Saltykova ett monster i sina unga år.

Darja sades vara extremt from som ung kvinna, besökte ofta helgedomar och hade alla drag som religiös aristokrat.

Hon gifte sig ung med Gleb Saltykov, kapten i kejsarens vaktstyrka, vars familjeförbindelser inkluderade filosofer, konstnärer, politiker, pengar, land och makt.

Darja Saltykova

Han dog tydligen 1755 när Darja Saltykova bara var 26 år och lämnade den unga änkan med enorma markområden, makt och 600 livegna, vilket visade sig bli en kraftfull våldscocktail för henne.

Hon var påstås vara en mästare i våld. Hennes metoder och vapen skiljde sig åt. Hon slängde kokande vatten på sina offer, förvarade käppar i rummen för att slå ihjäl flickorna, satte eld på dem, och kastade dem nerför trapporna för små förseelser.

Den sadistiska adelsdamen Darja Saltykova

Darja Nikolajevna Saltykova

Senare hävdade Darja Saltykova att hennes raseri och våld bottnade i offrens slarv när de skötte hennes gods.

Men med tanke på den riktade demografiska och unga åldern på hennes offer, menar många att Darja uttryckte sina personliga och romantiska frustrationer genom våld.

Runt 1762 lämnade hennes älskare, Nicholay Tyutchev, henne för att gifta sig med en annan kvinna. Förblindad av vrede och avundsjuka beordrade den förnedrade aristokraten några tjänare att slänga en bomb i deras hus.

Tjänarna varnade dock paret och ingen kom till skada, till skillnad från de många, många livegna flickorna.

Men tack vare kontakter blev alla anmälningar avvisade av myndigheterna. År 1762 lyckades dock anhöriga till ett mordoffer framföra ett klagomål direkt till Katarina II.

Seriemördaren som för evigt skrivit in sig i historieböckerna

Darja sattes i häkte fram till att rättegången kunde hållas år 1768. Hon dömdes som skyldig till åtminstone 38 av de hundratals mord som skett på hennes livegna.

Eftersom dödsstraff vid denna tidpunkt var olagligt och Katarina II dessutom behövdes adelns stöd, dömdes Saltykova till livstids fängelse i ett kloster i Moskva.

Innan straffet avtjänades fick hon stå vid skampålen i Moska under en timmes tid.

Kolla även in dessa

Blandat

En framstående vaccinforskare kräver att man utreder covid-19´s ursprung sedan forskare fann att coronaviruset verkade – ”unikt anpassat för att smitta människor”. Professor Nikolai...

Blandat

Är det så att coronaviruset slår hårdare mot svarta människor? I hela USA dör svarta människor från Covid-19 i oproportionerligt höga tal. Det finns...

Upplyftande

Muslimer ber i Berlins kyrka med budskapet att tillsammans står vi enade. Vet att dessa bilder kommer reta gallfeber på extremhögern, men det skiter...

Blandat

Den hotande andra vågen är på riktigt, och frågan är om ändå inte Sverige är bättre rustat då vi kört en mjuk lockdown. Vi...