torsdag 21 oktober 2021

Råbarkade fyllon och prostituerade – en utekväll i det viktorianska London slutade oftast i kaos ###

Det viktorianska London kan beskrivas som ett oelegant fylleri – en utekväll var allt annat än stillsam med råbarkade busar, prostituerade, sex, droger och kraftig fylla.

Slagsmål var mer standard än undantag och vissa pubar hade ett sorts lönngolv, när polisen kom tystnade musiken, golvet öppnades – glas och flaskor gömdes undan.

Den viktorianska eran i Storbritannien varade under drottning Viktorias tid på tronen från 1837 till 1901, även om somliga historiker menar att det är 1832 års rösträttsreform som kännetecknar övergången till en ny tidsperiod.

Den kännetecknas som en strikt, pryd och socialt mycket regelstyrd period, men också av en utpräglad dubbelmoral.

Det viktorianska London var allt annat än stillsamt

det viktorianska London
Var så full så de fick använda en skottkärra. Image: Youtube

Den karaktäriseras som en blandning av moralism, kristlighet, känslosamhet och lycklig omedvetenhet, med av eftervärlden hårt kritiserade baksidor som konventionalism, prydhet och dubbelmoral.

Viktoriansk moral var en överraskande ny verklighet. Förändringarna i moraliska standarder och verkligt beteende hos britterna var djupgående. Som historikern Harold Perkin skrev:

”Mellan 1780 och 1850 upphörde engelsmännen att vara en av de mest aggressiva, brutala, bråkiga, frispråkiga, grymma och blodtörstiga nationerna i världen och blev en av de mest hämmade, artiga, ordnade, ömma, pryda och hycklande”.

Men allt det där med artiga och pryda var ingenting som fattiga arbetare i East End” ägnade sig åt då de var ute och söp på sena kvällar och nätter.

En utekväll under eran slutade oftast med kraftig baksmälla

Nya artiklar