dieter som är bra för hjärtat
Image from Pixabay

Populära dieter som är ”balsam” för hjärtat – öka livslängden med upp till 13 år ….

Nu till dieter som är bra för hjärtat, ni vet de där livsmedlen som innehåller en massa nyttigheter som förlänger livet.

Enligt WHO skördar hjärtsjukdomar flest dödsfall bland män och kvinnor i världen, men det går att avsevärt minska risken.

Tillsammans med regelbunden motion och att avstå cigg – så är hälsosam kost ett viktigt verktyg för att hålla hjärtsjukdomar borta.

Men vilken diet uppfyller då bäst kostråden från ”American Heart Association”?

I ett uttalande rankade ledande experter 10 populära dieter efter deras förmåga att uppfylla AHA:s evidensbaserade kostråd.

Vinnaren? det blev DASH-dieten, som låg 100% i linje med AHA-målen för hjärthälsosam kost.

DASH är en förkortning för ”Dietary Approaches to Stop Hypertension” och är resultatet av amerikansk forskning kring högt blodtryck.

DASH-studien är den största undersökning som klart bevisar att kostfaktorer har betydelse för blodtrycket.

DASH-kosten är framtagen av American Heart Associations nutritionskommitté.

Den pescatariska dieten, som tillåter mejeriprodukter, ägg, fisk och andra skaldjur, men inte kött eller fågel, låg 92 % i linje med AHA-riktlinjerna.

Den lakto-ovo-vegetariska kosten, som tillåter mejeriprodukter och ägg, och variationer som inkluderar det ena eller det andra, var 86 % anpassad.

Den prisbelönta medelhavsdieten var 89 % i linje med AHA:s kostrekommendationer, rapporterar CNN.

Den populära dieten kom på tredje plats, mestadels eftersom den rekommenderar ett litet glas rött vin dagligen och inte begränsar saltet, sade huvudförfattaren Christopher Gardner.

”The American Heart Association säger att ingen ska dricka alkohol om de inte har börjat,” sa Gardner. ”Och om de dricker, att göra det minimalt.”

Forskning har kopplat medelhavsdieten till minskad risk för diabetes, högt kolesterol, demens, minnesförlust, depression och bröstcancer samt viktminskning, starkare ben, friskare hjärta och längre liv.

Dieter som är bra för hjärtat

dieter som är bra för hjärtat
Image from Pixabay

Men alla dessa dieter har så mycket gemensamt att de verkligen kan grupperas som en topp ”nivå” av ätmönster, sa Gardner.

”Vi försökte i princip bara förmedla att en diet inte behöver vara 100 för att vara bra,” sa han.

Dieter med mycket låga kolhydrater, som Atkins, och olika keto-dieter låg i bottenskiktet av hjärthälsosamma matmönster.

Detta på grund av deras betoning på rött kött, hela mejeriprodukter och mättade fetter, samt begränsat frukt- och grönsaksintag..

Riktar sig främst till läkare

Medan människor som berörs av hjärthälsa kan och bör använda den nya AHA-rankningen, togs det framför allt fram för läkare, sade Gardner.

Målet är att få fart på läkarna, eftersom kost inte direkt brukar prioriteras på läkarutbildningen.

”Det är en guide för läkare,” sa Gardner. ”När de frågar om kost och patienten säger,” Åh, ja, jag är paleo, jag är vegan, jag är keto eller jag är DASH.

’Jag tror faktiskt inte att de riktigt vet vad det betyder.”

”Men även om det finns supermat som chiafrön, kan du inte ta ohälsosam mat och strö chiafrön på och säga: ”Nu jag är nu skyddad.”

Nej, dieten måste utgöra en del av ett övergripande hälsosamt mönster av olika livsmedel .”

Introbild – Image by congerdesign from Pixabay