Djävulsbibeln

Djävulsbibeln eller Codex Gigas är en handskrift av Bibeln som fått sitt namn från en illustration föreställande en djävul.

Djävulsbibeln är jämte Silverbibeln Sveriges mest kända handskrift, och togs liksom Silverbibeln som krigsbyte i Prag under trettioåriga kriget 1648.

Det latinska namnet Codex Gigas betyder ”den stora boken”, och kommer av att boken är 895×490 mm och väger 75 kg, därmed förmodas handskriften vara den största bevarad från medeltiden.

Djävulsbibeln
Commons.wikimedia.org

Manuskriptet från tidigt 1200-tal kallas allmänt för djävulens bibel, då den innehåller ett stort helsidesporträtt av Djävulen, skriver mysteriouswritings.

Här är tio intressanta fakta om Djävulsbibeln

1. Världens största lluminerade manuskript mäter är 895×490 mm och är ca nästan 230 mm tjock. Den väger hela 75 kg.

Djävulsbibeln

2. Codex Gigas har 310 pergamentblad, antagligen gjorda av kalvskinn.

3. På grund av den extrema likformigheten i texten, genom hela manuskriptet, antas det ha utförts av en enskilt munk. Hans namn anses vara Herman the Recluse, som återges i manuskriptet.

Han var från benediktinerklostret Podlazice i Tjeckien

4. Manuskriptet skrevs på 1200-talet och är helt på latin. Den innehåller både Bibelns gamla och nya testamente, och Josefus verk, Judarnas antikviteter och det judiska kriget.

Det innehåller också ”Etymologiae” av Isidore of Seville, ”Chronicle of Bohemia” av Cosmas of Prague, en lista över bröder i klostret i Podlazice, samt andra kortare texter om ämnen av medicinskt värde, exorcism, kalender och alfabet.

5. Djävulens bild finns på sidan 290. Det är den enda bilden på sidan. Han framställs hukande och bär endast ett höftskynke. De små röda märkena på klädesplaggen antas vara hermelinsvansar. En symbol för en styrande myndighet på den tiden.

Djävulsbibeln
Per B. Adolphson

Hans höjda händer har elaka klor som matchar hornen och klorna på hans fötter.

Hans ansikte är grönt med två tungor som hänger ihop från den öppna munnen. Det är en skrämmande bild och den enda i sitt slag.

6. Förutom att den innehåller denna bild hänför sig namnet djävulsbibeln till legenden om arbetet. Det finns olika versioner, men i slutändan sägs munken straffas och tvingas att slutföra boken inom en natt.

Det var omöjligt för honom att slutföra en enorma uppgiften ensam, men munken gjorde en pakt med djävulen i utbyte mot sin själ. Han bad djävulen om hans hjälp.

Pakten genomfördes och boken färdigställdes, därför sattes djävulens bild ill manuskriptet i tacksamhetsskuld. I vissa versioner ritade djävulen själv det.

Djävulsbibeln

7. Historiker som studerar manuskriptet säger att det tog mycket längre tid än en natt att skriva.

Enligt Kungliga biblioteket, som huserar djävulens bibel, säger de att en skribent möjligen kan ha skrivet en kolumn per dag i manuskriptet.

Då skulle det tagit munken ungefär fem år för att slutföra boken. Detta tillåter dock ingen tid över för andra uppgifter eller för att skapa illuminationer, som var och en i sig skulle kunna ta dagar.

Det antas åtminstone ha tagit honom över 10 år, men troligen tog den närmare 20 år. Som ett arbete för en munk var det säkert hans livsarbete.

8. Även om djävulens bild får mest uppmärksamhet, innehåller manuskriptet ett vackert och färgstarkt konstverk.

De flesta illuminationerna visar geometriska mönster eller kopplas till en plantas liv. Förutom djävulens bild, märks bara porträttet av Josefus och en ekorre för att skildra människors eller djurens liv.

Djävulsbibeln
Michal Maňas/Wikimedia Commons/CC BY 2.5

9. Förutom namnet på munken som skapade manuskriptet, är inget annat känt om honom.

Utifrån manuskriptets enastående design är det klarlagt att han var välutbildad och kompetent, men varför han skapat det här stycket eller valt att kopiera de manuskript han gjorde är ett mysterium.

Och varför han valde att skildra djävulen är ett mysterium. Sålde han måhända sin själ till honom?

10. Den allra sista raden lyder på latin: ”Explicit Liber secundus Maccabeorum”, dvs. (Här) slutar andra Mackabeerboken.

Manuskriptet finns för närvarande på Kungliga biblioteket i Stockholm.