domedagsplan
Image by CC BY-SA 2.0 from Flickr

Det sista man ser innan typ allt ”är kört” – stormakternas domedagsplan ….

Det är inte första gången jag rapporterar om domedagsplan, planen som sänds upp när ”typ allt är kört” och apokalypsen är runt hörnet.

När Ryssland, Kina och Nordkorea hotar med massförstörelsevapen så tvingas USA skydda presidenten och hans kabinett i händelse av ett kärnvapenkrig.

Det är där dessa plan kom kom in i bilen, ett flygplan skapat för att vara en luftburen kommandocentral för regeringen och militären.

Flygplanen kan stanna i luften i dagar och motstå den elektromagnetiska pulsen från kärnvapenexplosioner.

Amerikanska vs ryska domedagsplan

domedagsplan
AeroTime News

För närvarande har USA fyra stycken apokalypsplan ”Boing E-4B” i drift, som tillsammans utgör National Airborne Operations Center (NAOC).

Ryssland har också sina apokalypsplan och ska ha byggt fyra stycken, men sedan 2011 är bara tre ”Ilyushin Il-80” i drift.

Nu ska dessa ersättas av nya plan baserade på trotjänaren Ilyushin-96-400M, och ersätta modellerna från tidigt 1990-tal.

Flygplanets design – med smeknamnet ”Judgement Day Plane” av ryska medier – är baserad på långdistansflygplanet Il-96-400M.

Rysslands version av sitt domedagsplan

domedagsplan
Image by CC BY-SA 2.0 from Flickr

Tillverkningen av flygplanet har försenats flera gånger och är nu planerad att starta 2024.

De enda länder som, enligt vad man vet, har tillverkat dessa så kallade undergångsflygplan är USA och Ryska federationen.

Några av dessa hemliga flygplan har nyligen setts i luften, vilket bara ökat spänningen mellan redan duellerande nationer…

Innan apokalypsen kommer