domedagsscenarier
Pixabay

Domedagsscenarier som utplånar vår civilisation – och frågan är nog bara när? …

Det finns gott om domedagsscenarier, den ena snäppet värre än den andra, och frågan är nog inte om, utan när någon inträffar.

Det handlar inte om någon science fiction eller galna konspirationsteorier, utan om högst reella hot mot hela vår existens.

Det man kan konstatera är att det finns gott om olika hot, ett tredje världskrig, att AI utrotar oss, akut klimathot, nya pandemier, och ett flertal till.

Men vi har även existentiella hot från yttre rymden i form av asteroider och liknande, men eller även från en möjlig främmande civilisation.

Så med alla dessa faktorer sammantagna så ter sig framtiden en aning dyster, vissa saker kan vi påverka, andra inte.

domedagsscenarier
Pixabay

Kanske är det en oundviklig del av världens utvecklingsprocess, och där allt börjar om igen, på ny kula så att säga.

Nu är jag ingen expert på eskatologi som främst är en teologisk gren inom olika religioner och som är läran om de yttersta tingen och döden.

Detta ”sista” (eskaton) kan både tolkas som avslutningen av den enskilda individens liv och som världens upphörande eller tidens slut.

Det finns även föreställningar om skillnader som beror på om historien har ett linjärt eller cykliskt förlopp.

Inom asatrons eskatologi kommer världens undergång att föregås av en lång vinter, fimbulvintern, skeppet Nagelfar kommer att siktas ute till havs och Fenrisulven slipper lös.

Midgårdsormen släpper greppet om sin svansspets och tar sig upp på land. Världens undergång som sker efter detta kallas Ragnarök.

Möjliga domedagsscenarier

Introbild – Image by philEOS from Pixabay