Connect with us

Vad kan vi hjälpa dig med?

Hundar

Domstolshund hjälper traumatiserat brottsoffer att ta sig igenom rättegången

Domstolshund
Pixabay

Nu till hur en domstolshund hjälpte en traumatiserad tonårsflicka att vittna om de övergrepp hon utsatts för.

Den sexåriga hunden fanns vid hennes sida när hon lämnade sin redogörelse under en rättegång mot en man som stod anklagad för sexuella övergrepp.

Flickan som ursprungligen vägrade vittna, ändrade sig när hon fick höra att terapihunden fick följa med till rättegången.

Flickan sa: ”Det kändes tryggt att ha hunden där.”

Domstolshundar utbildas för att ge psykologiskt stöd till barn som drabbats av trauma från incidenter såsom övergrepp, så de kan övervinna den stress som lätt uppstår under förhör, enligt en grupp som stöder flickan och andra offer för övergrepp.

Domstolshund hjälpte brottsoffer

Domstolshund
Image: JAPAN SERVICE DOG ASSOCIATION

För närvarande finns det fyra domstolshundar i Japan och gruppen tror att fallet är det första i sitt slag där en hund fanns i domstolen.

Vanligtvis används hundarna bakom kulisserna för att ge sitt stöd till brottsoffer på hälsocentra, rapporterar dailystar.

Efter att de fått ta del av handlingar som visade att hon var psykiskt traumatiserad så beviljade domstolen tillstånd till hon skulle få ha hunden närvarande.

Domstolen fick också ett läkarutlåtande som varnade för att hennes posttraumatiska stresstörning skulle kunna försämras utan stödhunden, som funnits vid flickans sida under samtalen med åklagaren.

Systemet med domstolshundar startade i USA 2012, och det sägs att det finns cirka 250 hundar som arbetar över hela landet.

”Barn som blivit oförmögna att lita på andra på grund av övergrepp kan fortfarande lita på hundarna som bara finns där att känna sig trygga, de minskar stressen”, säger Mariko Yamamoto, vid Teikyo University of Science.

”Eftersom det bevisats att dessa domstolshundar effektivt minskar (den mentala) påfrestningen för barn som måste vittna, så hoppas vi att det snart kommer att bli praxis.”

Introbild – Image by Anrita1705 from Pixabay

Spana även in dessa

Blandat

Gatumusikanterna kickar igång låten ”Creep” av Radiohead och snabbt fylls trottoaren med diggande och hänförda åskådare. Gänget som kallar sig för ”Allie Sherlock &...

Hundar

Just nu pågår en viral utmaning där folk lägger upp mindre smickrande bilder av sina hundar och bilderna är riktigt roliga. Speciellt nybadade hundar...

Blandat

Flaskmatade spädbarn kan få i sig miljontals bitar av mikroplaster, visar nu ny forskning som belyser överflödet av plast i våra livsmedelsprodukter. Människor får...

Blandat

Kina har bekräftat upptäckten av levande coronavirus på fryst mat, upptäckten gjordes på en fryst förpackning med importerad fisk i hamnstaden Qingdao. Landets hälsovårdsmyndighet...