Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Retro

När folk i Sovjetunionen drack från samma glas – men där ”ingen” blev sjuk ***

drack från samma glas
Dmitry Baltermants / MAMM / MDF / russiainphoto.ru

I dessa coronatider vill man inte höra folk säga att de drack från samma glas, men innan pandemin lade sin våta filt över världen, så var det vardagsmat i det forna Sovjetunionen.

De ikoniska läskautomaterna attraherade horder av människor, men de hade bara ett eller två dricksglas, men det verkade inte avskräcka folk.

Varuautomater kommer alltid att förknippas med sovjettiden. De fanns på flygplatser, tågstationer, hotell, biografer, köpcentra och ofta på gatan.

Många minns än idag både priset och smaken och de var extremt populära. Men de skulle skapa extrema farhågor idag, då de bara erbjöd ett eller två dricksglas som folk drack ur.

De första maskinerna erbjöd smaksatt läsk för 3 kopek

Ett glas för alla
Harrison Foreman / russiainphoto.ru

Ett glas till alla

Man tror att den första ’automaten’ i Sovjetunionen användes 1932: ”Fabriksarbetaren Agroshkin från Leningrad hade uppfunnit en intressant maskin.

Med den kan varje butik nu producera sitt egna kolsyrade vatten, ”lyder en berättelse från‘ Vechernyaya Moskva. I början av 1960-talet hade drygt 10 000 av dessa maskiner poppat upp över hela Moskva, skriver rbth.

De första maskinerna erbjöd smaksatt läsk för 3 kopek, eller utan för 1 kopek. Du kunde välja mellan ”päron”, ”berberis”, ”dragon, ”vanilj”, och andra smaker. På senare år fanns även Pepsi och Fanta i sortimentet, men de kostade mycket mer.

Drack gladeligen från samma glas

drack från samma glas
Getty Images

Varuautomaterna var öppna från maj till september, och på sommaren ringlade sig köerna långa,

Såhär fungerade de: när det blev din tur, satte du in myntet, valde smak, satte glaset under dispensern, fick din läsk, svepte den och ställde tillbaka glaset.

Det fanns en speciell anordning som gjorde det möjligt att tvätta glaset. Du fick vända det upp och ner, trycka ner det hårt, och en extremt liten vattenstråle ”diskade” glaset på insidan. (Strålen var så svag att läppstift ofta fanns kvar på glasen)

Visserligen tvättades glasen med varmt vatten och en soda baserad lösning som en del av underhållet. Men det skedde inte dagligen.

Automaterna var extremt populära

Harrison Foreman / russiainphoto.ru

Frågan är alltså: drabbades Sovjetunionen av epidemier med infektionssjukdomar som ett resultat av maskinerna? Och svaret är ett stort fett ”ja”. Massor drabbades!

Men under alla år de var i bruk så erkändes aldrig offentligt någon koppling mellan automaterna och spridningen av infektionssjukdomar.

Hur farliga var glasen egentligen?

Men Sovjetunionen var ju inte direkt kända för att offentliggöra folkhälsostatistik för sina medborgare, speciellt negativ sådan. Tidigare har det förekommit epidemier som det fortfarande inte finns data för.

Så var fallet med H1N1, även kallad ”Ryska influensan”, som i slutet på 70-talet framförallt drabbade barn och ungdomar under 23 år.

Alla drack direkt ur glaset

Boris Kavashkin/TASS

Då alla drack från samma glas kunde de mycket väl burit på olika virus. Enligt Elena Utenkova, professor vid ”Kirov State University: s” avdelning för infektionssjukdomar, så kunde de lätt ha spridit luftvägsinfektioner, som influensan.

Men ingen frågade någonsin var patienten drabbats av dessa infektioner, som t.ex influensa – vare sig det var ett smutsigt glas, smutsiga händer, en smittsam person i närheten och så vidare.

Under tiden upplevde det sovjetiska sjukvården aldrig något som kan kallas en epidemiologisk kris. I själva verket ansågs sjukvården av många vara bäst i världen.

Så frågan är, var det sovjetiska folket medvetna om farorna? Några av dem, ja. Man kunde alltid se en eller två personer i köerna som alltid hade ett eget glas med sig. Andra förbjöd sina barn att gå nära en automat.

Pepsi blev snabbt populärt och alla drack från samma glas

Getty Images

Det fanns till och med en vandringssägen som hävdade att glasen kunde sprida syfilis, ett rykte som dök upp under de olympiska spelen 1980 i Moskva, då landet översvämmades av utländska turister.

Någon spred berättelsen att afroamerikaner, ”som hade syfilis”, tvättade sina könsorgan i glaset på natten.

Den här absurda berättelsen vittnade om att det fanns en hälsorelaterad rädsla i det sovjetiska samhället, tror Aleksandra Arkhipova, vid ”The Russian Presidential Academy of National Economy and Public Administration”.

Valery Khristoforov/TASS

Sovjets rädsla för ”utlänningar” gjorde det enkelt att skylla spridningen av sjukdomar på utlänningar, där syfilis alltid ansågs vara den mest ”olämpliga” sjukdomen. På detta sätt hade automaterna blivit kända som ’syfilisatorer’ – den perfekta vandringssägen.

Detta är intressant, med tanke på att hepatit skulle passat denna vandringssägen bättre, till skillnad från syfilis kan du faktiskt smittas av hepatit från ett vanligt dricksglas.

Slutet på eran

Ändå var det inte epidemier, utan Sovjetunionens fall, som avslutade epoken med de glasbaserade automaterna.

”På 90-talet övergav företaget‘ Torgmontazh ’, som övervakade installationen och underhållet av maskinerna, helt enkelt dem.

Står nu och samlar damm

AP

Snart blev de föråldrade, och man kunde nu köpa kolsyrade drycker i varje kiosk, ”minns David Gershzon, senior forskare vid ”All-Russian Scientific Research Institute of Refrigeration Industry” – som stod bakom utvecklingen av de första maskinerna.

Aleksandr Barannik, dåvarande biträdande direktör för ’Avtomattorg No. 3’, sade att en av de främsta orsakerna till försvinnandet av maskinerna var inflationen.

”Myntmekanismen är ganska komplex och att renovera den flera gånger om året mitt i en sådan snabb inflation hade helt enkelt varit omöjligt.”

Kolla även in dessa

Upplyftande

Mitt i New York Citys lockdown beslöt sig några för att starta ett ”distansparty” – så de kan tillbringa tid tillsammans på ett säkert...

Blandat

Virologen Shi Zhengli alias ”Bat Woman”, känd för sitt arbete med coronavirus hos fladdermöss, sade i en intervju på kinesisk statlig tv att virus...

Blandat

Kan COVID-19-pandemin bli slutet för den klassiska buffén? Det vet vi ännu inte, men jag tror att vi kommer att betrakta vissa saker med...

Blandat

I det hårt drabbade Rio de Janeiro ligger döda kroppar kvar på gatorna uppemot 30 timmar innan de förs bort. Valnir da Silva dog...