Connect with us

Hallå, hur kan vi hjälpa dig?

Blandat

Till och med Edvard Munchs målning ”skriet” behöver tillämpa social distansering ****

Edvards Munchs världskända målning "Skriet"
Youtube

Edvard Munchs målning ”Skriet” är i behov av social distansering. Det konstateras av en internationell expertgrupp som undersökt varför målningens färger försämrats.

Upptäckten av målningens bräcklighet gjordes med en luminescensavbildning av duken för att se var färgen var annorlunda, man analyserade små fragment av färgen i Munchs penseldrag samt i en färgtub av kadmiumgult han använde.

Janssens sade: ”När du lyser upp målningen med UV-ljus syns ett slags orange ljus på vissa platser, och där är färgen inte i ett så bra skick. Vi försökte ta reda på varför. Denna orange luminescens tycktes vara förknippad med nedbrytning.”

Edvard Munchs ”Skriet”

Edvard Munchs "skriet"
Sidsel de Jong/Associated Press

Det internationella konsortiumet av forskare som försökte hitta förklaringen till försämringen upptäckte att Munch troligen av misstag använde en tub med smutsig färg som lätt kan blekna, och till och med flagna av den luftfuktighet som finns i konstpublikens andedräkter.

Deras slutsats är att det inte är ljuset som är boven i dramat, utan det är luftfuktigheten som ställer till det, skriver The Guardian.

På grund av detta har den ursprungligen starkt gula färgen i målningens solnedgång övergått till en gulvit nyans.

Det visade sig att han i stället för att använda ren kadmiumsulfid – som han borde ha gjort – använde en smutsig variant som också innehöll klorider, säger professor Koen Jansson från Antwerpens Universitet, till The Guardian.

En av världens mest kända målningar

Han tillade: ”När människor andas så producerar de fukt och utstrålar klorider, så rent generellt är det inte så lyckat att ha målningar i närheten där många förbipasserande rör sig.”

När det nybyggda och 13 våningar höga Munchmuseet öppnar i Oslo i höst kommer också ”Skriet” att visas på ett sätt som gör det möjligt att sänka luftfuktigheten. Allt för att målningen i fortsättningen ska åldras långsammare.

Kolla även in dessa

Blandat

Nordkoreas officiella tidning Rodong Sinmun förnekar nu att dess ledare kan böja tid och rum. Därmed sattes en punk för en lång tradition som...

Livet

En 70-årig bröt mot alla regler med leksakscykeln, men på något sätt är det ändå lätt att förlåta honom. Det känns mer som en...

Livet

Polisens drönare var ute på ett rutinuppdrag. De skulle kolla av omgivningarna efter en rymling, men de var totalt oförberedda på detta. Polismännen snubblade...

Blandat

Journalisten Justin King mosar Anti-Lockdown argumenten i en video som rönt en viss uppmärksamhet. Han går till frontalangrepp mot högerfalangen som så vackert sjunger...