Den skrämmande historien bakom Edward Mordake – mannen med två ansikten

Har du hört talas om historien om Edward Mordake? Själv hade jag aldrig hört talas om namnet.

Men Edward Mordake, ibland känd som Edward Mordrake, levde på 1800-talet som adelsman och ansågs vara en charmig och intelligent man.


Han led av en extremt sällsynt missbildning, diprosopus, där delar eller hela ansiktet dupliceras på huvudet.

historien bakom Edward Mordake

Hans historia är fortfarande ett mysterium för moderna forskare, eftersom inga journaler har hittats, inte ens hans födelsedatum och död registrerades.

Det finns många versioner av Mordakes historia. Men det börjar alltid på samma sätt. Det sägs att Mordake faktiskt var arvtagaren till en av de ädlaste familjerna i England.


historien bakom Edward Mordake

Han var en intelligent, charmig och snygg man när man såg honom framifrån … men på baksidan av huvudet finns ett andra ansikte, kusligt och ondsint.

För att göra berättelsen ännu mer kuslig sägs det att det extra ansiktet talade med honom, fast ingen röst hördes. Det sägs även att Mordake kunde höra hur det extra ansiktet viskade skrämmande saker åt honom på natten.

Han bad läkare att ta bort det från huvudet, men de vägrade då de ansåg att ingreppet skulle vara för riskabelt. Mordake begick självmord genom att förgifta sig vid 23 års ålder.

historien bakom Edward Mordake

En annan version av hans självmord är att han ”satte en kula mellan ögonen på sitt extra ansikte”. Edward efterlämnade ett avskedsbrev där han begärde att ”demonens ansikte” skulle avlägsnas före hans begravning, så det inte skulle förfölja honom efter döden.

Hans historia har florerat i ett flertal texter, pjäser och även inom musiken, t.ex Tom Waits låt ”Poor Edward”, som är baserad på historien.

Tyvärr saknas bevis och många anser det som en överdriven och påhittad saga, då den saknar medicinska bevis.

Det finns inga bilder av Edward Mordake. Samtliga bilder är avgjutningar i vax, och skapades efter hans bortgång. Hittade en film på Youtube om denna mystiska figur.

Historien om Edward Mordake

Huruvida historien är sann eller inte råder det delade meningar om. Men det är en fascinerande historia, och Gud förbjude, tänk om den mot förmodan är helt sann…. Men visst passar den bra såhär inför Halloween!

Källa: thehumanmarvels, Wikipedia | Bild: Via Google bildsök